Zácpa
Zácpa (Obstipace) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o obtížné, méně časté a málo vydatné vyprazdňování střev. Nejčastější je tzv. návyková (habituální) obstipace vznikající porušením vyprazdňovacího reflexu vlivem špatných stravovacích návyků, nedostatečného příjmu vlákniny a tekutin, opakovaného potlačování nucení na stolici. Vliv má i nedostatek pohybu.
Zácpa (Obstipace) – Psychosomatický popis
Z psychosomatického pohledu může zácpa souviset se skutečností, že zadržujeme své potřeby. Člověk je obvykle zadržuje, protože má moc práce. Jindy se ovládáme z obavy, že bychom rušili nebo se znelíbili. Děti trpící zácpou mívají strach, že nevyhoví rodičům nebo přísnému učiteli. Někdy souvisí s naší neschopností se uvolnit vedle svého partnera/partnerky.
Lidská bytost postižena zácpou by si měla položit následující otázky:
- Jaké potřeby zadržuji?
- Co jsem již dávno chtěl vykonat, ale nikdy jsem se k tomu nedostal/neodvážil?
- Komu se snažím vyhovět a obávám se svého selhání?
- Mám problém se uvolnit vedle svého partnera/partnerky?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec