• Žaludeční vředy

    Obrázek žaludku

    Žaludek

    Žaludeční vředy – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Nazývané též peptické vředy. Jedná se o defekt ve sliznici žaludku či dvanáctníku, na jehož vzniku se podílí žaludeční kyselina (kyselina chlorovodíková) a snížená obranná schopnost sliznice. Přispívají k němu dědičné a psychické vlivy a stres. Negativně mohou působit i některé léky (např. kortikoidy) a některé nemoci (např. jaterní cirhóza). Prokázán byl i podíl bakterie Helicobacter pylory. Základním příznakem je bolest, která u vředu na dvanáctníku je vázaná na hlad a po jídle se zmírňuje. Může dojít ke komplikacím jako k prasknutí vředu či krvácení.

    Žaludeční vředy – Psychosomatický popis

    Velmi často vyjadřuje hněv vůči okolnostem, které pokládáme za nespravedlivé, ale které nejsme schopni změnit. Jednoduše řečeno, v našem životě se nám přihodí něco, co nejsme schopni strávit a stále se nám to vrací. Hněv vyvolaný takovou situací ožije pokaždé, když na ní přijde řeč. Přetrvávající hněv v nás nepřestává hlodat, až se z něho stane zášť a nenávist.

    Lidská bytost postižená žaludečními vředy by si měla položit následující otázky:

    1. Jakou situaci jsem nedokázal/a strávit než se u mne projevili žaludeční vředy?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    celerceler 500g
    karotkakarotka 500g
    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    zelízelí 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).