Žaludeční vředy
Žaludeční vředy – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Nazývané též peptické vředy. Jedná se o defekt ve sliznici žaludku či dvanáctníku, na jehož vzniku se podílí žaludeční kyselina (kyselina chlorovodíková) a snížená obranná schopnost sliznice. Přispívají k němu dědičné a psychické vlivy a stres. Negativně mohou působit i některé léky (např. kortikoidy) a některé nemoci (např. jaterní cirhóza). Prokázán byl i podíl bakterie Helicobacter pylory. Základním příznakem je bolest, která u vředu na dvanáctníku je vázaná na hlad a po jídle se zmírňuje. Může dojít ke komplikacím jako k prasknutí vředu či krvácení.
Žaludeční vředy – Psychosomatický popis
Velmi často vyjadřuje hněv vůči okolnostem, které pokládáme za nespravedlivé, ale které nejsme schopni změnit. Jednoduše řečeno, v našem životě se nám přihodí něco, co nejsme schopni strávit a stále se nám to vrací. Hněv vyvolaný takovou situací ožije pokaždé, když na ní přijde řeč. Přetrvávající hněv v nás nepřestává hlodat, až se z něho stane zášť a nenávist.
Lidská bytost postižená žaludečními vředy by si měla položit následující otázky:
- Jakou situaci jsem nedokázal/a strávit než se u mne projevili žaludeční vředy?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec