Zánět hrtanu (Laryngitida)
Zánět hrtanu (Laryngitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Probíhá samostatně nebo častěji jako součást zánětu horních cest dýchacích. Nejčastěji má virový původ, ale může být způsoben i bakteriemi a vnějšími vlivy. Projevuje se chrapotem a ztrátou hlasu a kašlem. V těžkých případech může způsobit až dušení.
Zánět hrtanu (Laryngitida) – Psychosomatický popis
Zánět hrtanu bývá často důsledkem strachu něco říci někomu, kde reprezentuje autoritu. Zadusíme v sobě, co chceme říci a cítíme hněv, že se nemůžeme vyjádřit.
Lidská bytost postižena zánětem hrtanu by si měla položit následující otázky:
- Nazažil/a jsem frustraci, že nemohu vyjádřit, co si skutečně myslím?
- Necítím vinu, za něco, co jsem řekl/a?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec