Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida)
Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Většinou se jedná o součást pyelonefritidy, což je bakteriální hnisavý zánět ledvin, tj. zánět ledvinové pánvičky a ledvinového parenchymu. Akutní p. – se projeví bolestí v zádech, výraznými obtížemi při močení a celkovými příznaky jako horečkou a nevolností. Chronická p. – má příznaky méně bouřlivé, ale může postupně vést až k jejich selhání. Onemocnění častěji postihuje ženy, diabetiky, pacienty se zhoršeným odtokem moči (kameny, zvětšená prostata, vrozené vay apod.).
Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida) – Psychosomatický popis
Obecně jsme se ledvinám věnovali v tomto článku. Zánět ledvinové pánvičky souvisí většinou s hněvem směrovaným vůči našemu životu či osudu kombinovaným s pocitem osamění při řešení životních krizí.
Lidská bytost postižena zánětem ledvinové pánvičky by si měla položit následující otázky:
- Necítil/a jsem hněv, že musím čelit nesnázím života a nemám žádnou podporu od svého okolí?
- Nezlobím se na někoho, kvůli komu jsem se dostal/a do ohrožení života?
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).