• Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida)

    Obrázek umístění ledvin

    Ledviny – centrum našeho života

    Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Většinou se jedná o součást pyelonefritidy, což je bakteriální hnisavý zánět ledvin, tj. zánět ledvinové pánvičky a ledvinového parenchymu. Akutní p. – se projeví bolestí v zádech, výraznými obtížemi při močení a celkovými příznaky jako horečkou a nevolností. Chronická p. – má příznaky méně bouřlivé, ale může postupně vést až k jejich selhání. Onemocnění častěji postihuje ženy, diabetiky, pacienty se zhoršeným odtokem moči (kameny, zvětšená prostata, vrozené vay apod.).

    Zánět ledvinové pánvičky (Pyelitida) – Psychosomatický popis

    Obecně jsme se ledvinám věnovali v tomto článku. Zánět ledvinové pánvičky souvisí většinou s hněvem směrovaným vůči našemu životu či osudu kombinovaným s pocitem osamění při řešení životních krizí.

    Lidská bytost postižena zánětem ledvinové pánvičky by si měla položit následující otázky:

    1. Necítil/a jsem hněv, že musím čelit nesnázím života a nemám žádnou podporu od svého okolí?
    2. Nezlobím se na někoho, kvůli komu jsem se dostal/a do ohrožení života?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + celerkarotka 250g
    červená řepa 100g
    celer 150g
    karotka + červená řepa + kokosový ořechkarotka 350g
    červená řepa 100g
    kokosový ořech 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + petrželkarotka 400g
    petržel 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).