Zánět močového měchýře (Urocystitida)
Zánět močového měchýře (Urocystitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Většinou se jedná o součást infekce močových cest a to bakteriální původu. Projevuje častým a bolestivým nucením na moč, pálením a řezáním při močení. Bývá častější u žen a může být vázána i na pohlavní styk, při němž krátkou močovou trubicí proniká infekce do močového měchýře. Hemoragická cystitida – infekční zánět močového měchýře doprovázený výskytem krve v moči.
Zánět močového měchýře (Urocystitida) – Psychosomatický popis
Močový měchýř představuje naši schopnost vymezit si své území. Problémy s močí a tedy i s močovým měchýřem se budou týkat našich emocí spojených se vztahem k našemu teritoriu. Konkrétně Cystitida (urocystitida) většinou svědčí o tom, že se cítíme obětí agrese nebo že není respektováno naše teritorium. Abychom se z cystitidy uzdravili, musíme najít odvahu a vynutit si respektování prostoru, který nám náleží. To někdy znamená překonat strach, že se znelíbíme nebo nás nebude mít někdo rád. Hemoragická cystitida – postihuje většinou ty osoby, které mají problém se zaujetím vlastního místa, nedovedou bránit svůj prostor.
Lidská bytost postižena zánětem močového měchýře by si měla položit následující otázky:
- Cystitida – Necítil/a jsem se napaden/a nebo nerespektován/a ve svém teritoriu?
- Cystitida – Necítil/a jsem hněv, protože do mé osobní sféry pronikla cizí osoba?
- Hemoragická cystitida – Ztratil/a jsem schopnost se radovat, protože mám pocit, že nemám vlastní prostor jen pro sebe, nebo protože cítím, že mi chybí svoboda volby, v rodině nebo v partnerském vztahu?
- Cystitida, která se vyvíjí v zánět prostaty – Nemám problémy s hájením svého mužského teritoria a s prosazováním se jako muž?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec