Zánět pohrudnice (Pleuritida)
Zánět pohrudnice (Pleuritida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Je způsobena některými viry, doprovázející zápal plic včetně tuberkulózního a je součástí některých celkových (systémových) onemocnění. Rozlišuje se tzv. suchý zánět, kdy není přítomna v pohrudniční dutině tekutina, a vlhký zánět s tvorbou výpotku. Projevuje se horečkou, kašlem a bolestí na hrudi, která se zmírní při vytvoření výpotku. Velký výpotek může stlačovat plíci a může vést až k jejímu kolapsu.
Zánět pohrudnice (Pleuritida) – Psychosomatický popis
Veškeré nemoci související s oblastí plic jsou většinou spojeny s hlubokou sklíčeností, žalem a ztrátou chuti do života.
Lidská bytost postižena zánětem pohrudnice by si měla položit následující otázky:
- Co mne natolik trápí, že se nemohu ani nadechnout?
- Po jaké situaci/události jsem přestal/a mít chuť do života?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec