Zánět spojivek (Konjunktivitida)
Zánět spojivek (Konjunktivitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Akutní zánět se projevuje zarudnutím spojivky, pálením, řezáním, světloplachostí, hlenovou až hnisavou sekrecí. U chronického zánětu nejsou tyto příznaky tak výrazné, ale jsou víceméně trvalé. Jedná se o onemocnění, které má řadu příčin:
- infekce (virovou či bakteriální),
- podráždění vnějšími vlivy (prach, ultrafialové záření),
- alergii,
- v některých případech např. spalničky.
Některé záněty spojivek jsou přenosné.
Zánět spojivek (Konjunktivitida) – Psychosomatický popis
Často je spojena s emocemi, které souvisejí s tím, co vidíme. Může se jednat o smutek spojený s bezmocí, může se jednat o hněv na něčím, co už nechceme vidět.
Lidská bytost postižena zánětem spojivek by si měla položit následující otázky:
- Co bych nejraději neviděl/a?
- Co mne tolik trápí, že se na to raději nechci dívat?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec