• Zánět tlustého střeva (Kolitida)

    Zánět tlustého střeva

    Zánět tlustého střeva

    Zánět tlustého střeva (Kolitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Zánět tlustého střeva může mít akutní nebo chronický průběh. Jedním typem chronického průběhu je colitis ulceroza (ulcerózní kolitida), která postihuje libovolnou část tlustého střeva, ale vždy konečník. Sliznice tlustého střeva je pokryta hlenem a hnisem. Dále pak obsahuje vředy. Nemoc se projevuje bolestivým vyprazdňování bez úlevy, krví a hlenem ve stolici, v těžších případech průjmy a celkovými příznaky (teplotou, kloubními příznaky, postižením jater). Onemocnění má kolísavý průběh.

    Zánět tlustého střeva (Kolitida) – Psychosomatický popis

    Tyto choroby často souvisejí s požadavky na naši osobní dokonalost, kterou od sebe vyžadujeme, abychom se zavděčili někomu z našeho okolí tzn. např. rodičům, učitelům, nadřízeným. Ulcerózní kolitida souvisí většinou s existencí nějaké volby mezi tím, co chceme my a mezi tím, co chce naše okolí. 

    Lidská bytost postižena zánětem tlustého střeva:

    1. Akutní kolitida – nezranil mne postoj někoho, koho miluji či uznávám?
    2. Chronická kolitida – Nežádám od sebe naprostou dokonalost, abych se zavděčil někomu ze svého okolí?
    3. Chronická kolitida – Nebojím se reakce ze strany nějaké autority?
    4. Ulcerózní kolitida – Co chci já a co chce mé okolí?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).