Závratě (Vertigo)
Závratě (Vertigo) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o nepříjemný pocit otáčení okolí nebo vlastního těla. K nejčastějším příčinám patří postižení vnitřního ucha, krční páteře nebo mozkových cév zejména při ateroskleróze.
Závratě (Vertigo) – Psychosomatický popis
Jedná se o poruchu rovnováhy spojenou s rozporem mezi tělem, které potřebuje zastavit a hlavou, která by ráda pokračovala dál. Závrať často souvisí se skutečností, že jsme ztratili pevný nebo orientační bod.. Tím může být nějaká osoba, práce apod.
Lidská bytost postižena závratěmi by si měla položit následující otázky:
- Neztratil/a jsem důležitý pevný bod mého dosavadního života?
- Nechybí mi někdo/něco na koho/co jsem byl/a dříve zvyklý/á?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec