• Žloutenka (Hepatitida)

    Virus znázorňující Hepatitis

    Virus v tomto případě znázorňující Hepatitis

    Žloutenka (Hepatitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o zánět jater. Může být způsobena řadou mikroorganismů, někdy je součástí celkových onemocnění. Zánětem reagují játra na i na toxické poškození (např. alkoholem). Nejčastější je však virová hepatitida způsobená viry, které napadají převážně játra a vedou k jejich poškození. Rozlišujeme Hepatitidu typu A, B, C, D, E.

    • Žloutenka typu A – infekční žloutenka, která vstupuje do těla trávicím ústrojím. Nepřechází do chronického zánětu. Inkubační doba 2-7 týdnů.
    • Žloutenka typu B – Přenáší se zejména krví, pohlavním stykem, přenosem z matky na plod. Inkubační doba 6 týdnů až 6 měsíců.
    • Žloutenka typu C a D jsou obdobné s typem B.
    • Žloutenka typu E je obdobná s typem A.

    Žloutenky je dále možné dělit na akutní a chronické.

    Žloutenka (Hepatitida) – Psychosomatický popis

    Hepatitida je velmi často výrazem hněvu vůči jednomu z našich rodičů, pocitu nespravedlnosti, diskriminace, kterou zažíváme my sami nebo někdo z našich blízkých. Může také souviset s pocitem, že je život nespravedlivý.

    Lidská bytost postižena žloutenkou plic by si měla položit následující otázky:

    1. Necítím hněv vůči nějakému člověku/situaci či systému, který se mi jeví jako nespravedlivý?
    2. Necítím hněv vůči některému ze svých rodičů či jiné autoritě?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + kokosový ořechkarotka 350g
    červená řepa 100g
    kokosový ořech 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).