Žlučníkové choroby
Žlučníkové choroby – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Žlučník je vakovitý orgán hruškovitého tvaru umístěný na spodině jater. Slouží ke skladování a úpravě žluči, která vzniká v játrech. Spolu se žlučovými vývody je součástí žlučových cest. Mezi nejčastější obtíže související se žlučníkem patří:
- žlučníkový záchvat (biliární kolika),
- žlučové kameny (cholelitiáza).
Žlučníkový záchvat – jedná se typický příznak existence žlučových kamenů. Bolest je nejsilnější v pravém podžebří a bývá doprovázena zvracením. Často vzniká jako důsledek dietní chyby.
Žlučové kaménky (cholelitiáza) – tvorba a přítomnost žlučových kaménků v žlučových cestách a žlučníku. Vemi časté onemocnění vyskytující se v populaci ve věku nad 50 let u poloviny ženy a třetiny mužů.
Žlučníkové choroby – Psychosomatický popis
Problémy se žlučovými kameny často souvisejí s neklidem, strachem, nervozitou, hněvem, záští či zatrpklostí.
Lidská bytost postižena chorobami žlučníku by si měla položit následující otázky:
- Neznepokojuje mne nějaká nadcházející událost, či situace?
- Neprožil/a jsem něco, co mne rozhněvalo?
- Neživým v sobě zášť?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec