• Žlučníkové choroby

    Obrázek žlučníku a slinivky

    Žlučník a slinivka

    Žlučníkové choroby – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Žlučník je vakovitý orgán hruškovitého tvaru umístěný na spodině jater. Slouží ke skladování a úpravě žluči, která vzniká v játrech. Spolu se žlučovými vývody je součástí žlučových cest. Mezi nejčastější obtíže související se žlučníkem patří:

    1. žlučníkový záchvat (biliární kolika),
    2. žlučové kameny (cholelitiáza).

    Žlučníkový záchvat – jedná se typický příznak existence žlučových kamenů. Bolest je nejsilnější v pravém podžebří a bývá doprovázena zvracením. Často vzniká jako důsledek dietní chyby.

    Žlučové kaménky (cholelitiáza) – tvorba a přítomnost žlučových kaménků v žlučových cestách a žlučníku. Vemi časté onemocnění vyskytující se v populaci ve věku nad 50 let u poloviny ženy a třetiny mužů.

    Žlučníkové choroby – Psychosomatický popis

    Problémy se žlučovými kameny často souvisejí s neklidem, strachem, nervozitou, hněvem, záští či zatrpklostí.

    Lidská bytost postižena chorobami žlučníku by si měla položit následující otázky:

    1. Neznepokojuje mne nějaká nadcházející událost, či situace?
    2. Neprožil/a jsem něco, co mne rozhněvalo?
    3. Neživým v sobě zášť?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).