Zuby
Zuby – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Z pohledu moderní medicíny se jedná o soubor zdravotních obtíží spojených s lidských chrupem. Nejčastěji mezi ně řadíme:
- zubní kaz – porušení zubní skloviny,
- paradontóza,
- zlomený zub,
- zubní absces – nahromadění hnisu (bakterií) v okolí zubu.
Zuby – Psychosomatický popis
Zuby obecně se týkají našeho rozhodnutí a naší schopnosti se zakousnout do nových myšlenek – stejně jako se zakusujeme do potravy. Obecná bolest zubů většinou souvisí se s strachem z výsledků, k nimž povede naše rozhodnutí.
Lidská bytost postižena potížemi se zuby by si měla položit následující otázky:
- Bolest zubů – Nemá strach, že si špatně vyberu?
- Bolest zubů – Nemá strach z výsledků?
- Paradontóza – Nehryžou mne pochybnosti týkající se mého vztahu či mého zaměstnání?
- Zlomený zub – Necítím nějakou vinu za své rozhodnutí?
- Zubní kaz – Necítím se emocionálně napjatý/á?
- Zubní kaz – Čeho se obávám ve své budoucnosti?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec