Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 04 Čvc

    Očista střev pomocí ajurvédské metody Shangprakshalana

    Zažívací traktOčista střev, proč se jí vůbec zabývat?

    Dnes se budeme věnovat funkci a očistě našeho střevního traktu. Jak již zmínil dr. Walker ve své knize Zdraví a salát:

    „Nestarat se o tlusté střevo má stejné důsledky jako dlouhé dny trvající stávka odvozu odpadků ve vašem městě!“

    Moderní člověk je prakticky permanentně vystaven negativním vlivům vnějšího prostředí jako např. nekvalitní́ strava, stres, antibiotika a podobně. Všechny tyto faktory mají́ vliv i na kvalitu resp. nekvalitu naší střevní mikroflóry. V praxi to znamená, že naše střeva mohou obsahovat nežádoucí plísně, které produkují silné jedy – toxiny. Tyto toxiny se pak následně dostávají do lymfy a krve a dlouhodobě otravují celý náš organismus. Z toho plyne, že udržovaní našeho střeva v dobré kondici je jedním se základních předpokladů̊ pro udržení popřípadě navracení našeho zdraví.

    Hlavní funkce tlustého střeva

    1. Tvorba stolice
    2. Vstřebávání soli, vody a vitamínů
    3. Transport toxických látek ven z těla

    Ajurvédské metoda Shangprakshalana

    Abychom umožnili tlustému střevu korektně plnit jeho funkce, musíme o něj pečovat. Péči můžeme zajistit různými metodami od klystýrů, přes výplachy, ozdravné půsty, konzumaci speciálních potravin a potravinových doplňků apod. Dnes si však popíšeme ajurvédskou metodu svanou Shangprakshalana.

    Frekvence a vhodná doba pro očistu střev pomocí této metody

    Shangprakshalanu je vhodné provádět preventivně 4x do roka. Nejlépe v době úplňku, kdy má tělo přirozenou tendenci k očistě.

    Doba trvání jedné očistné kůry

    Doba trvání jedné shangprakshalany je 4 až 6 hodin. V rámci jedné očistné kůry provádíme několik cyklů, které začínají konzumací slané vody (viz. postup níže) a končí vyprázdněním střeva. Provádí se od rána a končí přibližně dobou oběda. Po jedné kůře dosáhneme očistného účinku zažívacího traktu odpovídající několikadenním půstu.

     Postup shangprakshalany

    • Ráno se zdržíme jídla tzn. nesnídáme.
    • Místo potravin či nápojů̊ pijeme slanou vodu.
      • Vodu osolíme mořskou (nejlépe atlantickou) solí.
      • Poměr soli je 1 malá lžička na 2 dcl vody – tím dosáhneme chutě̌ mořské́ vody.
      • Pokud bychom vodu neosolili dostatečné̌, neplnila by ve střevech detoxikační́ a osmotickou roli a navíc by mohla způsobit zvracení.
      • Voda se pije dostatečně̌ teplá – teplota odpovídá́ konzumní́ teplotě̌ čaje.
    • Množství́ vypité́ vody v jednom cyklu je limitováno našim pocitem. Bude-li pocit nepříjemný tzn. budeme-li se cítit plni, přestaneme pít. Obvykle lidé vypijí v rámci jednoho cyklu 0,5- 1 litr osolené́ vody.
    • Počet cyklů je přímo závislý́ na stupni zanešení́/znečištění tlustého střeva tzn. je velmi individuální́. Poslední́ cyklus se obvykle dostaví́ po zmíněných 4-6 hodinách a poznáme jej tak, že z nás odchází́ čistá voda.
    • Po aplikaci každého cyklu se dostaví́ průjem => jedná se žádoucí stav, při kterém dochází́ k detoxikaci tlustého střeva. K prvnímu průjmu dojde během pár desítek minut od vypití příslušného množství́ slané́ vody. Pozn.: U více zanesených osob může být tato doba delší́ než̌ jednu hodinu. Pokud by k nucení na vyprázdnění střeva nedošlo do jedné́ hod. Opakujeme ještě̌ jeden cyklus. Pokud se nedostaví́ ani poté, kůru přerušíme a poradíme se s lékařem či léčitelem.
    • Jakmile dosáhneme zmiňovaného stavu, kdy z nás odchází́ čistá voda, můžeme kůru ukončit tzn. přestaneme pít slanou vodu – ve vyprazdňování samozřejmě̌ pokračujeme dle potřeb našeho organismu.
    • Vzhledem k tomu, že po aplikaci této očistné kůry dojde ke kompletnímu vyčištění střevní mikroflóry doporučuji její nastartování následujícím způsobem:
      • zakupte si jeden z produktů Pangamin® BIFI nebo Pangamin® BIFI PLUS,
      • obsah sáčku tzn. tablety rozdrťte v hmoždíři nebo např. semelte v mlýnku na kávu dokud nedosáhnete konzistence jemného prášku,
      • jednu vrchovatou kávovou lžičku prášku následně rozmícháte v 3 dcl vlažné vody,
      • nápoj následně vypijte – první pití nápije doporučuji 1 hod. po posledním pití slané vody,
      • doporučuji aplikovat 3 x denně, po dobu minimálně 3 dnů.
    • Je velmi důležité́ co poobědváme – doporučení je poobědvat porci do měkka uvařené́ rýže omaštěné máslem či ghí. Naše střeva jsou po aplikaci shangprakshalany čistá podobně̌ jako je tomu u novorozence a nesnesla by žádnou vyšší zátěž. Samotná́ rýže ještě̌ dopomůže k dočištění klků a mikroklků v tenkém střevě.
    • K večeři doporučuji nějaké́ lehké́ zeleninové́ jídlo – je nutné́ se zdržet jídel těžkých na zažívání tzn. masa, uzenin, ostrých pokrmů či alkoholu.
    • Následující́ den je možné́ se pozvolna vrátit k původní́ stravě̌ – samozřejmě však zaleží́ na dalších plánech z vašim zdravím :-).

    Důležitá informace na závěr

    Tuto očistnou kůru je možné aplikovat pouze u osob, které netrpí žádným akutním či chronickým onemocněním zažívacího traktu.

    Přeji vám všem hodně štěstí na cestě k vašemu zdraví.

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

27 komentářů

  • Michaela Štěpánová
    4.7.2015 Odpovědět

    Krásný vánoční čas
    Prosím zasílejte mi info,pokud budete něco tvořit
    Děkuji
    Michaela ❄️♥️❄️♥️

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Michaelo,
      rád Vás přidám do mailing listu:-).
      Klidné dny

  • Hana
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobry den libi se mi vase jednoducha ocista strev,muzu ji pouzit i po zanetu tlusteho streva?divertikulitida ,spatne se
    vyprazdnuji a citim uz zase bolestivost ve streve dekuji za informaci

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Hanko,
      při této diakgnóze doporučuji opatrnější postup v oblasti Vašich střev na jehož konci je možné použít i Shangprakshalanu, ale rozhodně bych s ní nezačínal. Zvažte, zda by nestálo se potkat a připravit Vám postup na míru. Klidné dny Radek

  • Šárka
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý de Radku, dnes jsem si dala první očistu dočista – ajurvédskou očistu střev, a dostala jsem už v jejím průběhu obrovskou chuť na nealko pivo. Tak jsem si ho dopřála, když jsem očistu skončila a byla jsem po obědě, ke kterému jsem si dala rýži s trochou másla, jak doporučujete. Ta chuť byla nepřekonatelná, takže mi to nemohlo uškodit

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Šárko,
      i Vám moc gratuluji. Jen málo lidí zvládne tento postup, svědčí to o Vaší velké síle. Sám pro své klienty již nyní připravuji citlivější cestu se stejným výsledkem. Co se týká nealko piva:-) tělo o očistě tekutiny potřebuji. Která Vaše část volala právě po nealko pivu opravdu nevím, ale uškodit asi opravdu nemohlo. Většina mých klientů má nakoupeno dostatek pomerančů a již v průběhu očisty samotné jejich vědomí i podvědomí připravuje jejich chutě právě na ně:-). Možná skutečnost, že jste věděla, že nealko pivo je nachlazené ve Vaší ledničce, byla na „vině“ Vaší touhy. Krásné a klidné dny Radek

  • Michal
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    tento detox jsem řádně ukončil podle návodu a chtěl bych se zeptat, když se postupně voda zesvětluje od nečistot, tak jestli může být finální voda čistá (bez částeček a nečistot) ale stále zabarvená a ne uplně čirá, pokud jste to tak myslel ( do žluté jako moč). Děkuji mockrát za odpověd‘.

    Hezký den

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den,
      gratuluji k dokončení očisty:-). Je to velký krok. Pokud jse na první dobrou došel až k „vodě“ bez nečistot jen zabarvené do žluta, je to velký a dostatečný úspěch. Při dalších opakováních např. po půl roce bude voda ještě světlejší. Postupně ve své praxi ustupuji od tohoto kritéria při prvních aplikacích. Hodně zdaru a přeji, aby se nejednalo o aplikaci poslední. Radek

  • Klára Roubickova
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den, dnes jsem poprvé vyzkoušela tuto očistu střev. Z vyprazdnovanim mám problémy. Jsem trochu zklamaná , že jsem to asi nezvladla až do konce. Ukončila jsem to i přesto že voda nebyla čistá. Vypila jsem už 15 hrnku slané vody a už jsem se trochu bála pít dál, protože všude se píše 10-15 sklenic. Ještě jsem zkoušela cvičit dal ale už mi přišlo že se to postupně zastavuje. Asi jsem se lekla že už by mi další množství slané vody mohlo uškodit. Po jaké době bych mohla očistu zkusit znovu? Můj léčitel mi ji doporučil, protože mi špatně funguje draha tlustého střeva.

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Kláro, doře, že posloucháte Vaši intuici. Nemusíte být zklamána, dokázala jste hodně. Opkakování doporučuji nejdříve po 6ti měsících. Uvidíte, že podruhé to bude snažší a Vaše tělo i intuice Vám povolí klidně i více sklenic. Klidné dny

  • Aneta
    4.7.2015 Odpovědět

    Ahoj Radku..potřebuji poradit. Je možné uskutečnit tuto očistu i při periorální dermatitidě na ústech. Snažila jsem se od čeho to vzniklo..každý den piju čaj z ostropestře na játra ..2xdenně kapky regalen..(směs bylin) dostatek vody s citrónem a přidávám lžíci jablečného octa. Mohl bys mi poradit aby tato kůra nebyla agresivní ke střevům pokud se v nich narušila mikroflóra či dokonce vytvořili kvasinky..:( díky za odpověď ..jsem zoufalá.

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Ahoj Aneto, teď, když procházím již velmi staré komunikační resty jsem narazil i na tento Tvůj vzkaz. Nevím, zda jsme spolu byli v kontaktu a Tvou situaci jsme již řešili či nikoli. Pokud máš stále obtíže a potřebuješ pomoci, ozvi se. Klidníé dny

  • Gabriela
    4.7.2015 Odpovědět

    Krásný den Vám přeji. Mám dotaz ohledně techniky https://krizovatkyzdravi.cz/clanky/ocista-strev-pomoci-ajurvedske-metody-shangprakshalana/. Uvádíte, že poměr soli a vody je 1 malá lžička na 2 dcl vody. Na stránkách http://detoxikuj.netstranky.cz/ocista/sankha-praksalana.html jsem našla toto doporučení. Připravte si vodu o teplotě těla a osolte ji kuchyňskou solí na koncentraci fyziologického roztoku – je to mírně navršená čajová lžička na litr vody. Fyziologický roztok má obsahovat 9 g soli na litr, což odpovídá dávce jedna mírně navršená malá lžička. Dle Vás by na litr vody připadlo 5 malých lžiček. Nezdá se Vám to trochu přisolené?☺ Děkuji za vysvětlení.

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Gabrielo, různé články, různí terapeuté, různé zkušenosti a postupy:-). Postupy se skutečně liší. Já při své praxi postupuji dle koncentrace skutečně uvedené v mém článklu:-). A k opovědi na Vaši otázku, ano je to přesolné:-) a já dodávám, že i účinné a bezpečné. Klidné dny

  • Filip
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobry den,
    lze provést tuto metodu i za pomoci Zaječické hořké vody, místo té slané?

    Děkuji za odpověď.

    Filip

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Filipe, bohužel Vám neumím odpovědět. Zaječickou hořkou vodu jsem pro tento účel nezkoušel a vzhledem k pozitivním výsledkům s mořskou solí, to zatím ani nemám v plánu neb stále vylepšuji tento postup a mám s ním ještě hodně plánů:-). Dejme si však vědět, pokud já nebo Vy tuto obměnu vykoušíme. Klidné dny

  • Eliška Šretrová
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den, chápu správně že během detoxikačního procesu pijí jen slanou vodu.. Nemohu to ničím zapít? Když budu mít žízeň rak zase jen slanou vodu? Děkuji Šretrová Eliška

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Eliško, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat o v tomto náročném období o dotazy na webu. Chápete to správně, není možné slanou vodu ničím zapíjet neboť by došlo ředěním ke změně koncentrace soli v roztoku a tím by přestala být metoda účinná a hlavně bezpečná. Klidné dny

  • Martina
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den Radku, mám neustále problém se strevy. Jeden týden mi připadá, ze konečně se vše upravilo a chodím na toaletu každý den, ale po týdnu začnou opět problémy. Vždy to skončí tak, ze musím navštívit lékaře a ten mi zdeli, ze mám zánět tenkého nebo tlustého střeva. Je to opravdu velice bolestivé a nepříjemné. Zkoušela jsem i tuto metodu se soli, ale bohužel, místo aby se me tělo vyprázdnilo, veskerou sůl zadrželi a já vypadala jako nafouklé balon ( v obličeji). Žijí v zahraničí a do ČR pojedu až to bude možné. Můžete mi prosím poradit co dělat. Dekuji moc Martina

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Martino, to co popisujete je velice zvláštní. Pokud máte zájem napište mi e-mail a můžeme se domluvit na konzultaci na dálku. Klidné dny

  • Jarča
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den, mám dotaz, je tato metoda vhodná u jednodenního půstu? Dělám ho pravidelně jeden den v týdnu, další dny se stravuji tzv. přerušovaným půstem, jím od 14. do 20. hod. Např. dnes od rána nejím, očistu bych zkusila udělat večer, až přijdu z práce. Zítra bych se najedla cca ve 14 hodin – lehce povařenou červenou řepu. Předem děkuji za odpověď

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den, po mnoha zkušenostech bych před aplikování této metody doporučil spíše asistovanou přípravu, která trvá 21 dní. Není náročná, ale průběh samotné detoxikace činí snesitelnějším. Obecně by to mohlo fungovat i po jednodenním půstu, ale nemusí to být pravda, záleží na celkové kondici. Klidné dny

  • Radek Moravec
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den, naprosto stačí běžná mořská atlantická sůl ze supermarketu cca 20 Kč za kg. Klidné dny

  • Jaroslava
    4.7.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    jsem již v důchodu a dlouholetý (28 let) vegetarián, takže už dlouho jsem očistu nedělala,
    ale v mládí jsem tuto metodu myslím 2x použila. Ovšem tehdy v návodu bylo ještě cvičení,
    aby průchod slané vody byl rychlejší.. ve Vašem návodu jsem jej nenalezla..?

  • Petr
    4.7.2015 Odpovědět

    dobrý den, má tento způsob čištění vliv na případnou očistu parazitů v zažívacím systému?

    • Radek Moravec
      4.7.2015 Odpovědět

      Dobrý den,
      ano, i k tomuto je mimo jiné určen.
      S pozdravem
      Radek Moravec

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)