• Akné

    Dívky řešící akné

    Dívky řešící akné

    Akné – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Též nazývané trudovitost. Kožní onemocnění chrakterizované zánětem mazových žláz. Nejčastěji vzniká u dospívajících (a. vulgaris, a. iuvenilis) vlivem hormonálních změn, působením baktérií (v zanícených žlázách jsou bakterie Propionibacteriom acne) a určitých vrozených dispozic. Bývá spojena s výrazným mazotokem (mastná pleť). Akné může být vyvolána i vlivem léků či zevních látek. S ohledem na výskyt v období dospívání má vliv na psychiku a sociální adaptaci.

    Akné – Psychosomatický popis

    Vyskytuje se často u dospívajících, kteří pochybují sami o sobě, mají problémy se začleněním do skupiny a bojí se soudu druhých. Dospívání je obdobím přechodu mezi dětstvím a světem dospělých. Zatímco někteří dospívající odmítají vliv rodičů, jiní se ho jen obtížně zbavují. Dospívající, který trpí akné, mívá někdy pocity, že nemůže být sám sebou. Že musí být tím, co od něho očekávají rodiče, a proto se často cítí méněcenný ve vztahu k jiným mladým lidem svého věku. O těchto vrstevnících se mylně domnívá, že jsou mnohem emancipovanější nežli on/ana. Akné postihuje i dospělé, kteří mají pocit, že nemohou být sami sebou z obavy, že by se znelíbili druhým, nebo že by byli zavrženi, kdyby nekorespondovali s očekáváním svých blízkých.

    Lidská bytost postižena Akné by si měla položit následující otázky:

    1. Mám někdy pocit, že stojím opodál, že jsem nezapadl/a do skupiny do níž bych rád/a patřil/a?
    2. Mám pocit, že nemohu být sám/a sebou?
    3. Mám pocit, že je nutné abych byl/a tím,  co ode mne očekává okolí?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + hlávkový salátkarotka 350g
    hlávkový salát 150g
    zelená fazolezelená fazole 500g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).