• Afonie

    Afonie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Ztráta hlasu či schopnosti artikulovat. Někdy je zaměňována s Afázií – poruchou tvorby a porozumění řeči, která je způsobena poruchou dominantní hemisféry.

    Afonie – Psychosomatický popis

    Obvykle se projeví po silné emoci, která se dostaví tak nečekaně, že ztratíme řeč, či jak se říká oněmíme hrůzou. Může souviset se strachem, hněvem, starostmi, ale v v některých případech i se silnou radostí.

    Řeč může být mechanismem úniku. Můžeme mluvit o všem a o ničem, jen abychom zaměstnali mysl a necítili v sobě nejistotu a smutek. Když přijdeme o hlas, musíme mlčet a poslouchat sami sebe. Při tom si uvědomíme, co se v nás děje.

    Lidská bytost postižena Afonií by si měla položit následující otázky:

    1. Jakou silnou emoci jsem prožil/a při resp. před ztrátou řeči?
    2. Co jsem nepochopil/a v situaci, kdy jsem ztratil/a řeč?
    3. Co před sebou tajím?
    4. Jakou silnou emoci jsem polknul/a, když jsem ztratil/a řeč?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + pampeliška + tuřínkarotka 350g
    pampeliška 100g
    tuřín 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).