Afonie
Afonie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Ztráta hlasu či schopnosti artikulovat. Někdy je zaměňována s Afázií – poruchou tvorby a porozumění řeči, která je způsobena poruchou dominantní hemisféry.
Afonie – Psychosomatický popis
Obvykle se projeví po silné emoci, která se dostaví tak nečekaně, že ztratíme řeč, či jak se říká oněmíme hrůzou. Může souviset se strachem, hněvem, starostmi, ale v v některých případech i se silnou radostí.
Řeč může být mechanismem úniku. Můžeme mluvit o všem a o ničem, jen abychom zaměstnali mysl a necítili v sobě nejistotu a smutek. Když přijdeme o hlas, musíme mlčet a poslouchat sami sebe. Při tom si uvědomíme, co se v nás děje.
Lidská bytost postižena Afonií by si měla položit následující otázky:
- Jakou silnou emoci jsem prožil/a při resp. před ztrátou řeči?
- Co jsem nepochopil/a v situaci, kdy jsem ztratil/a řeč?
- Co před sebou tajím?
- Jakou silnou emoci jsem polknul/a, když jsem ztratil/a řeč?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).