Angína (Tonzilitida)
Angína (Tonzilitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Pojmem tonzilitida je označen zánět krčních mandlí. Akutní zánět krčních mandlí a okolní lymfatické tkáně se nazývá angína. Vede k jejich zduření a bolestivosti, která ztěžuje polykání. V těžkých případech může vést až k dušení. Angínu vyvolávají některé mikroorganismy, např. streptokoky.
Angína (Tonzilitida) – Psychosomatický popis
Krk je možné chápat jako bránu, která slouží k našemu verbálnímu vyjádření toho co cítíme. Obtíže spojené s mluveným projevem proto často souvisejí s tím, že nechceme nebo nemůžeme vyjádřit některé myšlenky či pocity.
Lidská bytost postižená angínou by si měla položit následující otázky:
- Nepotlačil/a jsem v sobě něco, co jsem chtěl/a říci z obavy, že řeknu až příliš?
- Nepolkl/a jsem raději nějaká slova, než abych vyjádřil/a svůj hněv?
- Nežiji vedle někoho, kdo mne nenechá vyjádřit?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec