• Břišní tyfus (Typhus abdominalis)

    Bakterie břišního tyfu

    Bakterie břišního tyfu

    Břišní tyfus (Typhus abdominalis) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o závažné infekční onemocnění způsobené bakteriemi Salmonely typhi, které postihují pouze člověka. K nákaze dochází obvykle znečištěnou vodou či potravinami. Nemoc začíná postupným vzestupem horečky, která pak přetrvává řadu dní a nemocného velmi vyčerpává. Někdy se objeví na břiše červená vyrážka, bývají bolesti břicha, zvětšená játra a slezina. Neléčená nemoc ustupuje po 4 týdnech. Z komplikací hrozí proděravění střeva se vznikem zánětu pobřišnice, záněty žlučníku, srdečního svalu aj.

    Břišní tyfus (Typhus abdominalis)  Psychosomatický popis

    Veškeré břišní obtíže, břišní tyfus nevyjímaje, bývají spojeny se situacemi, kdy se člověk cítí zajatcem nebo je vehementně odmítá.

    Lidská bytost postižená břišním tyfem by si měla položit následující otázky:

    1. Necítím se zajatcem situace, kterou odmítám?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    celerceler 500g
    karotkakarotka 500g
    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + červená řepa + celerkarotka 250g
    červená řepa 100g
    celer 150g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).