• Cukrovka (Diabetes)

    Obrázek - Přechod na zdravou stravu

    Přechod na zdravou stravu

    Cukrovka (Diabetes) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění způsobené nedostatkem inzulinu nebo jeho malou účinností. Dochází při něm k špatnému využití glukózy (cukru) v organismu. Glukóza se dostává do buněk v nedostatečné míře (ty pak trpí nedostatkem energie), hromadí se v krvi (hyperglykemie) a dostává se do moči (glykosurie). Močí se „ztrácí“ a strhává s sebou vodu, což vede k častějšímu močení a vyloučení většího množství moči. Ztráta vody se spolu s nadměrným množstvím glukózy v krvi podílí na vzniku žízně. Nedostatek inzulinu způsobuje i poruchy metabolismu tuků a bílkovin. Cukrovka se dělí na 2 typy:

    Cukrovka 1. typu

    Jedná se o stav, kdy slinivka břišní nevytváří dostatečné množství inzulinu. Vzniká častěji v mládí na autoimunitním podkladu. Má značný sklon k těžkým akutním komplikacím včetně kómatu s ketoacidózou a nezbytné je podávání inzulinu, jehož je při tomto typu cukrovky naprostý nedostatek.

    Cukrovka 2. typu

    U tohoto typu cukrovky  vytváří slinivka břišní dostatečné množství inzulínu avšak je přítomna takzvaná inzulínová rezistence tzn. rezistence buněk vůči příjmu cukru (glukózy). Vzniká spíše u starších (mnohdy obézních) osob s výskytem cukrovky v rodině. Má méně dramatické příznaky než cukrovka 1 typu. V léčbě lehčích případů dostačuje dieta, při těžším průběhu je někdy nutné podávat inzulin (kterého je sice v těle dostatek, ale je na něj snížená odpověď ze strany buněk). Tento druhý typ je v populaci více zastoupen. Množství diabetiků v populaci je dnes okolo 7%.

    Cukrovka (Diabetes) – Psychosomatický popis

    Cukrovka 1. typu

    Souvisí nejčastěji s pocitem smutku, že nemůžeme žít podle svých představ nebo musíme existovat v poměrech, jaké jsou zkrátka dány a nevyhovují nám. Všechny naše myšlenky a nápady jsou zavrhovány, musíme dělat to, co říkají naši rodiče, což v nás může budit hněv, hořkost a zejména bolest, že nejsme uznáváni jako plnohodnotní jedinci.

    Cukrovka 2. typu

    Bývá velmi často výrazem velkého nedostatku náklonosti a zároveň neschopnosti ji požadovat nebo vyjadřovat. Jídlo zde může zaplňovat citovou prázdnotu.

    Lidská bytost postižena cukrovkou by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám pocit, že za podmínek, v jakých jsem, nemohu žít?
    2. Necítím zášť k některému ze svých rodičů?
    3. Necítím smutek při pomyšlení, že nejsem uznávaný/uznávaná takový/á jaký/á jsem?
    4. Netrpím nedostatkem radosti, pocitem nenaplnění v práci, v partnerském vztahu nebo v životě obecně?
    5. Nezažil/a jsem situaci, která mi zkazila štěstí nebo mě připravila o naději na lepší budoucnost?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + endevie + petrželkarotka 250
    celer 150g
    endevie 50g
    petržel 50g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + hlávkový salát + zelené fazole + růžičková kapustakarotka 200g
    hlávkový salát 100g
    zelené fazole 100g
    růžičková kapusta 100g
    karotka + růžičková kapusta + zelená fazolekarotka 200g
    růžičková kapusta 150g
    zelené fazole 150g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).