Cukrovka (Diabetes)

Přechod na zdravou stravu
Cukrovka (Diabetes) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Diabetes mellitus neboli cukrovka je onemocnění způsobené nedostatkem inzulinu nebo jeho malou účinností. Dochází při něm k špatnému využití glukózy (cukru) v organismu. Glukóza se dostává do buněk v nedostatečné míře (ty pak trpí nedostatkem energie), hromadí se v krvi (hyperglykemie) a dostává se do moči (glykosurie). Močí se „ztrácí“ a strhává s sebou vodu, což vede k častějšímu močení a vyloučení většího množství moči. Ztráta vody se spolu s nadměrným množstvím glukózy v krvi podílí na vzniku žízně. Nedostatek inzulinu způsobuje i poruchy metabolismu tuků a bílkovin. Cukrovka se dělí na 2 typy:
Cukrovka 1. typu
Jedná se o stav, kdy slinivka břišní nevytváří dostatečné množství inzulinu. Vzniká častěji v mládí na autoimunitním podkladu. Má značný sklon k těžkým akutním komplikacím včetně kómatu s ketoacidózou a nezbytné je podávání inzulinu, jehož je při tomto typu cukrovky naprostý nedostatek.
Cukrovka 2. typu
U tohoto typu cukrovky vytváří slinivka břišní dostatečné množství inzulínu avšak je přítomna takzvaná inzulínová rezistence tzn. rezistence buněk vůči příjmu cukru (glukózy). Vzniká spíše u starších (mnohdy obézních) osob s výskytem cukrovky v rodině. Má méně dramatické příznaky než cukrovka 1 typu. V léčbě lehčích případů dostačuje dieta, při těžším průběhu je někdy nutné podávat inzulin (kterého je sice v těle dostatek, ale je na něj snížená odpověď ze strany buněk). Tento druhý typ je v populaci více zastoupen. Množství diabetiků v populaci je dnes okolo 7%.
Cukrovka (Diabetes) – Psychosomatický popis
Cukrovka 1. typu
Souvisí nejčastěji s pocitem smutku, že nemůžeme žít podle svých představ nebo musíme existovat v poměrech, jaké jsou zkrátka dány a nevyhovují nám. Všechny naše myšlenky a nápady jsou zavrhovány, musíme dělat to, co říkají naši rodiče, což v nás může budit hněv, hořkost a zejména bolest, že nejsme uznáváni jako plnohodnotní jedinci.
Cukrovka 2. typu
Bývá velmi často výrazem velkého nedostatku náklonosti a zároveň neschopnosti ji požadovat nebo vyjadřovat. Jídlo zde může zaplňovat citovou prázdnotu.
Lidská bytost postižena cukrovkou by si měla položit následující otázky:
- Nemám pocit, že za podmínek, v jakých jsem, nemohu žít?
- Necítím zášť k některému ze svých rodičů?
- Necítím smutek při pomyšlení, že nejsem uznávaný/uznávaná takový/á jaký/á jsem?
- Netrpím nedostatkem radosti, pocitem nenaplnění v práci, v partnerském vztahu nebo v životě obecně?
- Nezažil/a jsem situaci, která mi zkazila štěstí nebo mě připravila o naději na lepší budoucnost?
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
hlávkový salát 100g
zelené fazole 100g
růžičková kapusta 100g
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).