• Dna

    Obrázek - artritida kolene

    Bolestivé koleno

    Dna – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Dna neboli uratická artritida je kloubní onemocnění způsobené poruchou metabolismu a vylučování kyseliny močové, která v lidském organismu vzniká převážně jako konečný produkt odbourádvání nukleových kyselin. Močová kyselina se v podobě drobných krystalků ukládá do kloubů a dalších vnitřních orgánů (např. ledvin) a poškozuje je. Klasickým projevem dny je tzv. dnavý záchvat. Vzniká často v noci, většinou na kloubu palce u nohy. Postižený kloub značně bolí, je zarudlý. Opakované záchvaty jsou méně intenzivní, ale vedou k trvalejšímu poškození. U chronické dny se objevují i postižení dalších orgánů. Důležitá je životospráva – omezení konzumace masa, alkoholu apod.

    Dna – Psychosomatický popis

    Dna jako nemoc

    Nemoc se projeví, když se nedokážeme dostat ze situace, která je pro nás frustrující, a když nevidíme řešení, kterým bychom se osvobodili. Zatneme zuby, abychom nevybuchli, a když už to uděláme, vyčítáme si, že jsme se neovládli. Cílem této kontroly je uchránit nás před utrpením, zklamáním nebo před nevolností. Je pro nás těžké vyjádřit, co cítíme. Chceme vypadat silní, že máme situaci pod kontrolou, ale ve skutečnosti jsme velice citliví. Nevíme, co si se svou citlivostí počít, neboť se bojíme, že námi bude někdo manipulovat a zneužije nás. Má-li se člověk trpící dnou nebo opakovanými dnovými záchvaty uzdravit, musí se nejprve naučit vyjádřit, co cítí dříve, než v něm vznikne citový přetlak. Naučit se respektu k sobě samému, nesnažit si vše podřídit za každou cenu, akceptovat, že věci se nedějí vždy, jak by si přál, a konečně důvěřovat ostatním i životu.

    Dnavý záchvat

    Dnavý záchvat odpovídá stavu, kdy přetečou emoce, kdy cítíme přetlak, který jako by říkal: „Tak tohle už jste přehnali!“ nebo „Teď jste překročili hranici únosnosti!“ Je to ta pověstná poslední kapka, která přetekla. Proč přetekla? Základem může být strach, že něco ztratíme, že budeme opuštěni, že budeme vykořisťováni.

    Lidská bytost postižena dnou by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám tendenci prudce reagovat, když nikdo nedbá na to, co bych chtěl/a, nebo o čem si myslím, že mám právo očekávat?
    2. Nemám tendenci prudce reagovat, když mi nějaká situace připadá nespravedlivá, nebo když se cítím ignorován/a, vyloučen/a, znevážen/a a nerespektován/a?
    3. Nevyčítám si, že jsem nad sebou ztratil/a kontrolu, když jsem se snažil/a vnutit ostatním, aby dělali, co chci?
    4. Nemám pocit, že si nikdo neváží toho, co dělám?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + kokosový ořechkarotka 350g
    červená řepa 100g
    kokosový ořech 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).