Dyspepsie
Dyspepsie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Dyspepsie je souhrnné označení pro řadu trávicích obtíží, které se vyskytují v různé kombinaci a mohou mít mnoho příčin. Termín se užívá, je-li přítomno více obtíží. Jde zejm. o nechutenství – anorexii, nevolnost – nauzeu, zvracení – vomitus, pálení žáhy – pyrózu, pocity plnosti žaludku nebo střev, neurčité bolesti v břiše, kručení v břiše – borborygmy, nadměrnou plynatost –meteorismus, zvýšený odchod plynů – flatulenci, poruchy stolice průjem, zácpa. Jako akutní dyspepsie se někdy označují obtíže rázu gastroenteritidy náhle vzniklé zvracení s průjmy po nevhodném jídle nebo infekčního původu. Podle příčiny se někdy rozlišuje dyspepsie funkční, organická a sekundární vznikající v důsledku onemocnění jiných orgánů či působení chemických látek. K příčinám déle trvající dyspepsie patří organická onemocnění trávicího systému zánět, peptický vřed, nádor aj. a celková onemocnění vč. působení některých léků např. selhání ledvin, kardiotonika.
Dyspepsie – Psychosomatický popis
viz. dílčí samostatné nemoci
Lidská bytost postižena Addisonovou chorobou by si měla položit následující otázky:
viz. dílčí samostatné nemoci
You have Successfully Subscribed!
Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:
- Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
- Ideální je konzumovat čerstvě vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
- Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
- Pro přípravu šťávy doporučuji využít pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
- Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
- Odstup o příjmu jiných potravin:
- minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
- minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.
Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).
O autorovi
Radek Moravec
Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).