• Dysurie

    Obrázek - Dysurie - problémy s močením

    Dysurie – problémy s močením

    Dysurie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    je obtížné a bolestivé močení provázené pálením a řezáním. Jedná se o příznak infekce močových cest, popřípadě pohlavních orgánů.

    Dysurie – Psychosomatický popis

    Problémy s močí souvisejí zejména s prostorem, který nám náleží, tedy s naší teritoriem. Náhlá potřeba močit vyjadřuje (častěji, než bychom čekali) pocit nejistoty a potřebu většího prostoru. Lidé, kteří se cítí ve svém prostoru chronicky omezováni, mohou trpět polyurií, jež se projevuje nadměrným vylučováním moči a častějším močením. Lidé, kteří se cítí napadni ve svém teritoriu, mohou trpět inkontinencí. Naopak lidé, kteří mají tendenci se raději vzdát, než by bránili své teritorium, mohou často trpět oligurií, kdy se moči tvoří naopak málo. Člověk, který čekal, až mu udělají v jeho prostředí místo, a jenž nakonec rezignuje a řekne si: „Už to místo, na které jsem tak dlouho čekal, nechci.“ může mít problémy právě s dysurií, což je již zmíněné obtížné a bolestivé močení provázené pálením a řezáním.

    Lidská bytost postižena dysurií by si měla položit následující otázky:

    1. O jaké místo jsem tolik stál?
    2. Na jaké místo ve svém prostoru jsem rezignoval?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + petrželkarotka 400g
    petržel 100g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).