• Ekzém

    Obrazek - Ekzém na ruce

    Ekzém na ruce

    Ekzém  – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Povrchový neinfekční zánět kůže postihující zejména pokožku. Projevuje se četnými svědivými kožními změnami (papulkami, puchýřky, mokváním, stroupky v akutním stadiu, nebo zhrubnutím, barevnými změnami, šupinkami ve stádiu chronickém). Tento obraz odpovídá zejména ekzému kontaktnímu vznikajícímu na alergickém podkladu při působení určité látky na kůži.

    Podle některých zdrojů se jedná o důsledek překyselení lymfatických žláz a vylučování odpadních látek kůží namísto ledvinami a střevem.

    Ekzém – Psychosomatický popis

    Ekzém je nejčastěji spojován s emocemi souvisejícími se ztrátou kontaktu s někým drahým. Může jít o jeho nepřítomnost, odjezd odloučení nebo o smrt. Ekzém u nemluvňat a u malých dětí souvisí často s odstavením od prsu, kdy dochází ke ztrátě kontaktu s matčinou kůží, anebo nepřítomností matky, která se musí vrátit do práce.

    Lidská bytost postižena ekzémem by si měla položit následující otázky:

    Nemluvňata

    Okolo úst

    1. Necítí se dítě odloučené od matčina prsu, nebo není zde někdo, kdo mu dává kojeneckou lahev, zatímco ono by dalo přednost matce?

    Na hýždích

    1. Kdo vyměňuje pleny nemluvněti? Třeba by chtělo, aby to byla matka.

    U dětí i dospělých

    Ekzém očních víček

    1. Nepotřebuji si odpočinout, ale teď si to nemohu dovolit?

    Ekzém uší

    1. Nejsem smutný/á, že neslyším někoho, koho jsem měl/a rád/a?
    2. Nemyslím si, že mě nikdo neposlouchá?

    Ekzém velké části těla

    U dítěte

    1. Nemá dítě nedostatek laskání?
    2. Není dítě odloučeno od matky?

    U dospělého

    1. Neprožívám bolest z rozchodu s někým drahým nebo z jeho ztráty?
    2. Neměl/a jsem strach, že budu odloučen/a, že ztratím někoho, na kom mi velice záleží, a že zůstanu sám/a?

    Ekzém na genitáliích nebo v jejich okolí

    1. Necítím se vzdálený svému sexuálnímu partnerovi?
    2. Nejsem smutný z odchodu toho, koho jsem miloval/a?

    Ekzém na horní části zad

    1. Necítím nedostatek podpory?

    Ekzém na krku

    1. Nechtěl/a bych, aby se moji blízcí zajímali o stejné věci jako já?

    Ekzém na loktech

    1. Nechci, aby se situace vyvíjela jinak?

    Ekzém na nohou

    1. Jsem tam, kde bych chtěl/a být?

    Ekzém na prsech

    1. Nedělá mi potíže rozloučit se se svým dítětem?

    Ekzém na pažích

    1. Nemám pocit, že musím všechno dělat sám/a, že se nemohu na nikoho spolehnout?

    Ekzém na podkoleních jamkách (za koleny)

    1. Necítím se nepochopený/á?
    2. Nemám pocit, že se musím pořád sklánět před potřebami druhých?

    Ekzém na rukou

    1. Je práce, kterou dělám, opravdu tím, co bych chtěl/a dělat?

    Ekzém na spodní části nohou

    1. Nemám pocit, že je mi znemožňováno vydat se směrem, po kterém toužím?

    Ekzém na tváři

    1. Nemám pocit, že nemohu být sám/a sebou?

    Mikrobiální ekzém nohou

    1. Nevyčítám si, že nemám odvahu opustit svého partnera?
    2. Nevyčítám si, že nedokážu řešit konfliktní situaci s dětmi?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).