• Enuréza (pomočování)

    Spící dítě

    Spící dítě

    Enuréza – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Enuréza je mimovolné močení po 4. roku věku. Vyskytuje se nejčastěji v noci, méně často pře den. Dítě (či dospělí) močí ve spánku i ve věku, kdy již normálně ovládá močový měchýř. Kromě onemocnění močového měchýře je významnou příčinou i dětská neuróza. Enuréza je častá u dětí z neúplných rodin, vystavených stresům, nebo u dětí, které prožily závažné duševní trauma.

    Enuréza – Psychosomatický popis

    Může mít dvě základní příčiny. První je potřeba prostoru. Druhou je výsledkem strachu.

    Enuréza jako důsledek potřeby prostoru: postihuje děti, které mají pocit, že ztratily to, co reprezentuje jejich teritorium (postel, hračku, dudlík), které se cítí ve svém pokojíčku či domácnosti okupováni přítomností jiného dítěte, jež nerespektuje jejich věci, děti s pocitem, že namají místo uprostřed rodiny nebo že o své místo s příchodem dalšího dítěte přišly.

    Enuréza spojena se strachem: strach aktivuje sympatický systém a s ním i srdeční rytmus, zvyšuje krevní oběh a v důsledku toho urychluje rovněž filtrační činnost ledvin.

    Lidská bytost postižena Enurézou by si měla položit následující otázky:

    1. Z čeho mám obavy a strach?
    2. Pociťuji nedostatek životního prostoru?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + červená řepa + kokosový ořechkarotka 350g
    červená řepa 100g
    kokosový ořech 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).