• Epilepsie

    Obrázek - Elektrické výboje mozku

    Elektrické výboje mozku

    Epilepsie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Epilepsie je označení pro skupinu poruch mozku, které se projevují opakovanými záchvaty (paroxysmy) různého charakteru. Záchvaty jsou způsobeny výbojem v elektrické části nervových buněk a mohou se projevovat poruchami vědomí a vnímání, křečemi, vegetativními projevy a psychickými příznaky. Záchvaty se dělí na částečné – parciální (postižena je část těla) nebo generalizované záchvaty s poruchami vědomí.

    Dle některých zdrojů patří mezi hlavní příčiny nadměrná toxémie a hladovějící (nevyživovaný) nervový systém. Někdy může být zaviněna střevními parazity.

    Epilepsie – Psychosomatický popis

    Generalizované (celkové) záchvaty –

    souvisí s velmi silným strachem, který nedokážeme zvládnout. Tato intenzivní emoce vytvoří „hyperstres“ podobný přepětí. Mozek, aby se vyhnul smrti, přeruší proud, a to je právě ztráta vědomí. Křeče znamenají uvolnění svalů zbavujících se tohoto přílišného stresu či mozkového přepětí. Proto je potřeba se podívat, co stres způsobilo. Většinou má původ v nějaké dramatické situaci.

    Generalizované (celkové) záchvaty u dětí-

    Může mít původ v nočních vizích, které si dítě nedovede vysvětlit a které ho děsí, nebo v konfliktech mezi rodiči, kdy se bojí, že je ztratí.

    Částečné – parciální záchvaty

    V případě, že se vyskytují u dětí mohou být spojeny s obtížemi akceptovat svou inkarnaci. Duše takového dítěte váhá, jestli se má inkarnovat či nikoli, což vysvětluje „absence“, jež jsou jakýmsi příležitostným autismem.

    Lidská bytost postižena Epilepsií by si měla položit následující otázky:

    1. Nezažil/a jsem někdy situaci, kdy jsem se cítil/a přímo zavalan/a emocemi a zároveň neschopný/á něco podniknout?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).