• Jaterní potíže

    Obrázek - umístění jater

    Umístění jater

    Jaterní potíže – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o jeden z největších a nejdůležitějších vnitřních orgánů. Játra pracují jako chemická továrna neboť reguluji hladinu a koncentraci většiny chemických látek v krvi. Najdeme je pod bránicí a jsou tvořena dvěma hlavními laloky. Jaterní tepnou (arteria hepatica) přichází do jater okysličená krev, zatímco krev z dutiny břišní bohatou na živiny přivádí portální žíla. Krev se zplodinami pak odvádí subhepatická dolní dutá žíla. Jaterní buňky vylučují žluč, která hraje svou důležitou úlohu při procesu trávení.

    Mezi hlavní potíže s játry řadíme:

    • Absces na žlučových cestách jater
    • Rakovinu jater
    • Cirhózu
    • Hepatickou koliku
    • Bolesti v játrech
    • Žloutenku (hepatitidu)
    • Hydatickou cystu

    Jaterní potíže – Psychosomatický popis

    Nemoci související s játry mají většinou co dělat s emocemi souvisejícími s nedostatkem, protože úkolem jater je vytvářet rezervy a rozvádět živiny po organismu. Játra představují banku našeho organismu.

    Lidská bytost postižena abscesem na žlučových cestách by si měla položit následující otázky:

    1. Nezažil/a jsem velký hněv v souvislosti se situací, kterou pokládám za nespravedlivou?

    Lidská bytost postižena rakovinou jater by si měla položit následující otázky:

    1. Nemám už plné zuby života v omezování, ve strachu, že nebudu mít dost peněz nebo jídla?
    2. Nezažil/a jsem silné emoce v souvislosti s úsporami, které jsem po léta odkládala, nebo s dědictvím, které mám dostat?
    3. Neživil/a jsem v sobě hněv nebo zášť v souvislosti s nějakou situací, kterou pokládám za nespravedlivou?

    Lidská bytost postižena hepatickou kolikou by si měla položit následující otázky:

    1. Necítil/a jsem se opovrhován/a, ponižován/a, nepochopen/a nebo nerespektován/a?

    Lidská bytost postižena bolestí v játrech by si měla položit následující otázky:

    1. Nejsem neklidný/á, pokud jde o mé potřeby uživit se nebo živit své děti?
    2. Neživým v sobě hněv kvůli nějaké situaci nebo postoji někoho ze svých bízkých, jež nemohu akceptovat?

    Lidská bytost postižena hepatitidou (žloutenkou) by si měla položit následující otázky:

    1. Necítím hněv vůči nějakému člověku nebo systému, jež pokládám za nespravedlivý?
    2. Nechovám hněv vůči některému ze svých rodičů, partnerovi nebo zaměstnavateli?
    3. Nemyslím si, že je svět nespravedlivý, že jedni mají všechno, zatímco jiní nemají nic?

    Lidská bytost postižena Hydatickou cistou by si měla položit následující otázky:

    1. Nejedl/a jsem kontaminovanou potravu nebo nepil/a jsem kontaminovanou vodu?
    2. Necítil/a jsem se využívaný/á nebo nucený/á prožívat situaci, která mi nevyhovovala?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).