• Křeče

    Obrázek lýtka v křeči

    Křeč lýtka

    Křeče – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Křeč je definována jako déletrvající bolestivé stahy (kontrakce) svalu nebo svalové skupiny. Má charakter buď trvalého stažení (tonická křeč) nebo rytmických stahů (klonická křeč). Příčin může být mnoho, mohou být na různé úrovni řízení svalů. Běžné křeče jsou zejména křeče dolních končetin. Ty mohou vznikat vlivem únavy, iontové nerovnováhy nebo žilní nedostatečnosti.

    Křeče – Psychosomatický popis

    Z pohledu psychosomatiky jsou křeče důsledkem napětí, které je způsobeno strachem. Podle místa označují typ napětí, které prožíváme. Například křeče v prstech často souvisejí s napětím, kterému se vystavujeme, když chceme být perfektní až do nejmenších detailů. Na druhé straně křeče v pažích mohou souviset s velkým napětím v tom, co právě děláme nebo co bychom dělat chtěli. Křeče v hlavě (stahy v oblasti spánků) svědčí o přílišném napětí v našem myšlení, protože máme příliš mnoho starostí.

    Lidská bytost postižena křečemi by si měla položit následující otázky:

    1. Z čeho mám strach?
    2. Co ve mně vytváří napětí?
    3. Co symbolizuje místo, do kterého dostávám křeče?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).