• Leukemie

    Virus v krvi

    Leukemie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Zhoubné krevní onemocnění, při kterém dochází v kostní dřeni k bujení a hromadění některých bílých krvinek (leukocytů), zejména jejich nezralých vývojových fází. Tyto bílé krvinky jsou vyplavovány do krve a mohou se hromadit i v některých jiných orgánech. Dělí se na lymfocytární (postihující lymfocyty) a myeloidní (postihující granulocyty či monocyty). Podle průběhu se dělí na akutní a chronickou.

    Leukemie – Psychosomatický popis

    Leukémie bývá často spojována s nízkým sebehodnocením. Toto je však příliš generické a v rámci hledání je nutné najít konkrétní „klíče“ k pochopení konkrétních obtíží leukémií postižené bytosti.

    Lidská bytost postižena leukémií by si měla položit následující otázky:

    1. Neměl/a jsem problémy s kostmi než u mne byla diagnostikována leukemie?
    2. Co jsem prožíval/a než se u mě objevila leukemie?
    3. Neměl/a jsem pocit, že nedokáži porazit něco nebo někoho, koho jem vnímal/a jako svého protivníka?
    4. Nezažil/a jsem hluboký pocit méněcennosti?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepakarotka 400g
    červená řepa 100g
    karotka + hlávkový salát + alfalfa(vojtěška)karotka 300g
    hlávkový salát 125g
    alfalfa(vojtěška) 75g
    karotka + pampeliška + tuřínkarotka 350g
    pampeliška 100g
    tuřín 100g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).