• Malárie

    Komár na kůži

    Komár jako hlavní přenašeč malárie

    Malárie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Malárie je infekční parazitární onemocnění způsobené prvokem Plasmodium. Vyskytuje se v tropických a subtropických oblastech. Plasmodium prodělává část svého životního cyklu v samičce komára rodu (Anopheles), která je přenáší na člověka (kousnutím). V lidském těle se parazit vyvíjí v játrech zejména červených krvinkách, které se jeho působením rozpadají. Inkubační doba 10 dnů až několik měsíců. Klasickým příznakem je zimnice a vysoká horečka. Plasmodia mohou přežívat v játrech a onemocnění se může vracet.

    Malárie – Psychosomatický popis

    Vzhledem ke skutečnosti, že v postižených oblastech není většina bytostí touto nemocí nakažena je nutné položit si otázku, zda nemůže např. strach z infekce zapříčinit vyšší pravděpodobnost samotné nákazy. Dále může být příčinou pocit, že jsme pod kontrolou osoby nebo systému, které nám otravují život.

    Lidská bytost postižena malárií by si měla položit následující otázky:

    1. Necítím se zajatce nezdravého prostředí?
    2. Necítím se ovládán nějakým systémem nebo osobou, jež omezují mou svobodu?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + ředkvičkakarotka 250g
    celer 150g
    ředkvička 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g
    zelená paprikazelená paprika 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).