• Neurastenie (Syndrom vyhoření)

    Fotka unaveného muže

    Únava – syndrom vyhoření

    Neurastenie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Z pohledu moderní medicíny se pod pojmem neurastenie rozumí souhrn duševních a tělesných příznaků, pro něž je charakteristická tzv. dráždivá slabost. Projevuje se střídáním podrážděnosti a únavy, bolestmi hlavy, poruchami soustředění, nespavostí a řadou vegetativních obtíží jako např. poruchy stolice, impotence, bučení srdce.

    Neurastenie – Psychosomatický popis

    Z pohledu psychosomatické medicíny se jedná o obtíže též známé jako Syndrom vyhoření (angl. burn-out). Jedná se o intenzivní únavu v důsledku přemíry činnosti nebo hlubokého zklamání, kdy člověk ztratí veškerou motivaci. Pak už nemá sílu pokračovat ve tejném rytmu nebo bojovat se situací, která mu přijde nepřekonatelná.

    Lidská bytost, které trpí neurastenií (syndromem vyhoření) by si měla položit následující otázky:

    1. V případě hlubokého zklamání – Závisí mé štěstí a hodnota na uznání druhých?
    2. V případě přemíry práce – Souhlasím s pověrou, že výsledky závisí na vynaloženém úsilí?
    3. V případě přemíry práce – Co se snažím dokázat sobě a druhým?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotka + celerkarotka 300g
    celer 200g
    karotka + celer + petrželkarotka 300g
    celer 150g
    petržel 50g
    karotka + celer + petržel + špenátkarotka 320g
    celer 20g
    petrřel 60g
    špenát 100g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + hlávkový salát + špenátkarotka 250g
    hlávkový salát 150g
    špenát 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).