Neurastenie (Syndrom vyhoření)
Neurastenie – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Z pohledu moderní medicíny se pod pojmem neurastenie rozumí souhrn duševních a tělesných příznaků, pro něž je charakteristická tzv. dráždivá slabost. Projevuje se střídáním podrážděnosti a únavy, bolestmi hlavy, poruchami soustředění, nespavostí a řadou vegetativních obtíží jako např. poruchy stolice, impotence, bučení srdce.
Neurastenie – Psychosomatický popis
Z pohledu psychosomatické medicíny se jedná o obtíže též známé jako Syndrom vyhoření (angl. burn-out). Jedná se o intenzivní únavu v důsledku přemíry činnosti nebo hlubokého zklamání, kdy člověk ztratí veškerou motivaci. Pak už nemá sílu pokračovat ve tejném rytmu nebo bojovat se situací, která mu přijde nepřekonatelná.
Lidská bytost, které trpí neurastenií (syndromem vyhoření) by si měla položit následující otázky:
- V případě hlubokého zklamání – Závisí mé štěstí a hodnota na uznání druhých?
- V případě přemíry práce – Souhlasím s pověrou, že výsledky závisí na vynaloženém úsilí?
- V případě přemíry práce – Co se snažím dokázat sobě a druhým?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec