Otok (Edém)

Otok kolene
Otok (Edém) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o nadměrné hromadění tekutiny v buňkách, tkáních a orgánech, které může vést k jejich zvětšení a poruše funkce. Otok vzniká jako důsledek zvýšeného úniku a hromadění tekutin v mimocévním prostoru. K tomu vede zejména zvýšený tlak na žilním konci kapiláry (vlásečnice) při ztíženém odtoku krve, zvýšená propustnost stěny kapiláry při zánětu či alergii, nízký obsah krevních bílkovin a špatný odtok mízy.
Otok (Edém) – Psychosomatický popis
Často souvisí s pocitem, že jsme omezováni v naší vůli jít dál. Chtěl bych např. změnit zaměstnání, ale nemám dostatečné finanční prostředky popř. nesplňuji jiné podmínky. Můžeme se rovněž cítit omezováni nějakou osobou, svým okolím nebo i časem.
Lidská bytost trpící otokem by si měla položit následující otázky:
- Necítím se omezován/a ve své touze po svobodě?
- Necítím se limitován/a časem, abych stihl/a vše, co chci?
- Necítím se rozpolcený/á mezi své přání jít dál a obavou, že nevyhovím nebo zklamu?
- Necítím se omezován/a ve svých možnostech jít dál?
You have Successfully Subscribed!
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec