• Poruchy zraku

    6enské zelené oči

    Oči

    Poruchy zraku – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Z pohledu moderní medicíny se jedná o velmi širokou oblast, do které patří např.:

    • Astigamtismus,
    • Katarakta – šedý zákal – onemocnění čočky oka při kterém dochází ke ztrátě její průzračnosti a postupnému zhoršování zraku,
    • Myopie – krátkozrakost – neschopnost vidět ostře vzdálené předměty,
    • Presbyopie – dalekozrakost – neschopnost vidět ostře blízké předměty,
    • Poruchy sítnice,
    • Asymetrické vidění – jedno oko astigmatické a druhé krátkozraké,
    • atd.

    Poruchy zraku – Psychosomatický popis

    Obecně souvisí poruchy zraku s naší ochotou něco vidět resp. nevidět, či něčemu se postavit. Mohou být projevem jak naší aktuální životní situace, tak i odleskem nějaké situace z minulosti, se kterou jsme se nedokázali vyrovnat. Dále mohou souviset s pocitem ohrožení či nejistoty.

    Lidská bytost postižená poruchami zraku by si měla položit následující otázky:

    1. Odchlípení sítnice – Necítil/a jsem bezmoc tváří v tvář utrpení někoho ze svých blízkých nebo i zvířete, které jsem měl/a rád/a?
    2. Odchlípení sítnice – Necítil/a jsem se provinile, že jsem přihlížel/a jen ke svým zájmům?
    3. Asymetrické vidění – Nemám tendenci k extrémismu, vidět věci buď jen bílé, nebo jen černé?
    4. Bolesti očí – Co si nepřeji vidět?
    5. Oční alergie – Nejsem smutný/smutná, že už neuvidím toho, koho miluji?
    6. Oční alergie – Vidím v každodenním životě něco, co nedokážu akceptovat?
    7. Katarakta – šedý zákal – Co mně z toho, co vidím, přide bezútěšné, takže bych raději neviděl/a?
    8. Katarakta – šedý zákal – Co mi v životě přijde natolik smutné, že se bojím budoucnosti?
    9. Katarakta – šedý zákal – Nechovám v paměti smutné výjevy ze své minulosti a nebojím se, že se vrátí?
    10. Myopie – krátkozrakost – Čeho se bojím v budoucnosti?
    11. Presbyopie – dalekozrakost – Co mi je blízko a co nechci vidět?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + endevie + petrželkarotka 250
    celer 150g
    endevie 50g
    petržel 50g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).