Poruchy zraku
Poruchy zraku – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Z pohledu moderní medicíny se jedná o velmi širokou oblast, do které patří např.:
- Astigamtismus,
- Katarakta – šedý zákal – onemocnění čočky oka při kterém dochází ke ztrátě její průzračnosti a postupnému zhoršování zraku,
- Myopie – krátkozrakost – neschopnost vidět ostře vzdálené předměty,
- Presbyopie – dalekozrakost – neschopnost vidět ostře blízké předměty,
- Poruchy sítnice,
- Asymetrické vidění – jedno oko astigmatické a druhé krátkozraké,
- atd.
Poruchy zraku – Psychosomatický popis
Obecně souvisí poruchy zraku s naší ochotou něco vidět resp. nevidět, či něčemu se postavit. Mohou být projevem jak naší aktuální životní situace, tak i odleskem nějaké situace z minulosti, se kterou jsme se nedokázali vyrovnat. Dále mohou souviset s pocitem ohrožení či nejistoty.
Lidská bytost postižená poruchami zraku by si měla položit následující otázky:
- Odchlípení sítnice – Necítil/a jsem bezmoc tváří v tvář utrpení někoho ze svých blízkých nebo i zvířete, které jsem měl/a rád/a?
- Odchlípení sítnice – Necítil/a jsem se provinile, že jsem přihlížel/a jen ke svým zájmům?
- Asymetrické vidění – Nemám tendenci k extrémismu, vidět věci buď jen bílé, nebo jen černé?
- Bolesti očí – Co si nepřeji vidět?
- Oční alergie – Nejsem smutný/smutná, že už neuvidím toho, koho miluji?
- Oční alergie – Vidím v každodenním životě něco, co nedokážu akceptovat?
- Katarakta – šedý zákal – Co mně z toho, co vidím, přide bezútěšné, takže bych raději neviděl/a?
- Katarakta – šedý zákal – Co mi v životě přijde natolik smutné, že se bojím budoucnosti?
- Katarakta – šedý zákal – Nechovám v paměti smutné výjevy ze své minulosti a nebojím se, že se vrátí?
- Myopie – krátkozrakost – Čeho se bojím v budoucnosti?
- Presbyopie – dalekozrakost – Co mi je blízko a co nechci vidět?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec