Roztroušená skleróza (Sclerosis multiplex)
Roztroušená skleróza (Sclerosis multiplex) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o onemocnění centrálního nervového systému, při němž dochází v bílé hmotě k ztrátě obalů nervových vláken a později k jejich poškození. Postihuje osoby spíše mladšího a středního věku, vzácněji děti či osoby starší. Prakticky dochází k autoimunitnímu poškození nervových vláken. Příznaky roztroušené sklerózy závisejí na poškozeném místě v nervové soustavě a mohou být velmi pestré. Úvodním příznakem je často zánět zrakového nervu. Dále to bývá únava, psychické příznaky, častěji deprese. Z neurologických příznaků mohou být poruchy citlivosti, hybnosti, chůze, rovnováhy atd.
Roztroušená skleróza (Sclerosis multiplex) – Psychosomatický popis
Často bývá spojená s odmítáním toho, co cítíme, a s touhou dokázat druhým, že něco dokážeme, kdy jsme zároveň zmítáni pochybami o sobě samých. Protože nám jde jen o o jediné, abychom dosáhli svého cíle, můžeme se dostat do stavu vyčerpání.
Lidská bytost postižena roztroušenou sklerózou by si měla položit následující otázky:
- Jakému utrpení či strachu chci uniknout?
- Nechodím stále až za hranice svých tělesných a mentálních možností?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec