Struma

Vyšetření strumy
Struma – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Jedná se o zvětšení štítné žlázy. Může být spojena s normální funkcí štítné žlázy nebo s její zvýšenou (hypertyreózou) či sníženou (hypotyreózou) funkcí. Často je spojována s nedostatečným přísunem jódu. Struma může být hladká nebo uzlovitá.
Struma – Psychosomatický popis
Zvětšená struma vyjadřuje, nakolik jsme se dokázali nutit, jen abychom udrželi tempo, nebo abychom dosáhli cílů, které jsme si vytyčili, či které jsme přijali za své ze svého okolí.
Lidská bytost postižena zvětšenou strumou by si měla položit následující otázky:
- Nevyžadoval/a jsem od sebe příliš, abych splnil/a očekávání své nebo svého okolí?
- Nepřekračuji při dosahování cílů (svých či přijatých) své energetické možnosti?
You have Successfully Subscribed!
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
O autorovi
Radek Moravec