• Svědění (Pruritus)

    Obrázek ženy se svěděním na paži

    Problémy se svěděním

    Svědění (Pruritus) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Někdy se jako pruritus označuje svědění bez průvodních kožních změn – primární pruritus. Bývá poměrně častý u starších lidí v důsledku stárnutí kůže. Jako sekundární pruritus se označuje svědění provázející kožní nemocí (ekzém, mykózy aj.). Pruritus ani – svědění v okolí konečníku a řitního otvoru. Příčinou mohou být hemoroidy, mykózy aj. Pruritus vulvae – úporné svědění vulvy (ženských zevních pohlavních orgánů).

    Svědění (Pruritus)  Psychosomatický popis

    Svědění může vyjadřovat určitou úzkost, ale také netrpělivost. Pokud se škrábeme tolik, že si zraňujeme kůži, je třeba se podívat, zda nejsme pobouřeni v nějaké situaci nebo ve vztahu k nějaké osobě.

    Lidská bytost postižena svěděním by si měla položit následující otázky:

    1. Pruritus ani – Nemám strach nechat odejít někoho/něco, s kým/čím se nechci rozloučit?
    2. Na celém těle – Nemám pocit, že tam, kde jsem, jen ztrácím čas?
    3. Na celém těle – Nepobuřuje mně nějaká situace či osoba?
    4. Na hýždích – Nevstávám a nespěchám, už abych se pustil/a do něčeho dalšího?
    5. Na chodidlech- Nemám pocit, že se točím v kruhu a nepostupuji, jak bych chtěl/a?
    6. Na kůži hlavy – Necítím netrpělivost, protože nedokážu zformulovat, co mám v hlavě?
    7. Na nohou – Nemám pocit, že se věci vlečou?
    8. Na pažích – Nejsem netrpělivý/á a nezdá se mi, že věci, které je třeba udělat, jdou příliš pomalu?
    9. Na prsou – Neprojevuji netrpělivost vůči dětem a manželovi?
    10. Na prstech – Nedělám si starosti s detaily, protože chci aby bylo všechno perfektní?
    11. Vaginální svědění – Necítím hněv na svého sexuálního partnera?
    12. Vaginální svědění – Necítím v rámci své sexuality vinu?

    You have Successfully Subscribed!


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g
    špenátšpenát 500g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).