Svědění (Pruritus)
Svědění (Pruritus) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Někdy se jako pruritus označuje svědění bez průvodních kožních změn – primární pruritus. Bývá poměrně častý u starších lidí v důsledku stárnutí kůže. Jako sekundární pruritus se označuje svědění provázející kožní nemocí (ekzém, mykózy aj.). Pruritus ani – svědění v okolí konečníku a řitního otvoru. Příčinou mohou být hemoroidy, mykózy aj. Pruritus vulvae – úporné svědění vulvy (ženských zevních pohlavních orgánů).
Svědění (Pruritus) – Psychosomatický popis
Svědění může vyjadřovat určitou úzkost, ale také netrpělivost. Pokud se škrábeme tolik, že si zraňujeme kůži, je třeba se podívat, zda nejsme pobouřeni v nějaké situaci nebo ve vztahu k nějaké osobě.
Lidská bytost postižena svěděním by si měla položit následující otázky:
- Pruritus ani – Nemám strach nechat odejít někoho/něco, s kým/čím se nechci rozloučit?
- Na celém těle – Nemám pocit, že tam, kde jsem, jen ztrácím čas?
- Na celém těle – Nepobuřuje mně nějaká situace či osoba?
- Na hýždích – Nevstávám a nespěchám, už abych se pustil/a do něčeho dalšího?
- Na chodidlech- Nemám pocit, že se točím v kruhu a nepostupuji, jak bych chtěl/a?
- Na kůži hlavy – Necítím netrpělivost, protože nedokážu zformulovat, co mám v hlavě?
- Na nohou – Nemám pocit, že se věci vlečou?
- Na pažích – Nejsem netrpělivý/á a nezdá se mi, že věci, které je třeba udělat, jdou příliš pomalu?
- Na prsou – Neprojevuji netrpělivost vůči dětem a manželovi?
- Na prstech – Nedělám si starosti s detaily, protože chci aby bylo všechno perfektní?
- Vaginální svědění – Necítím hněv na svého sexuálního partnera?
- Vaginální svědění – Necítím v rámci své sexuality vinu?
You have Successfully Subscribed!
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec