Vyčerpání
Vyčerpání – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Na vyčerpání je možné se dívat jako na standardní fyziologický stav. Tzn. v reakci na zátěž se náš organismus vyčerpal a potřebuje si odpočinout, správně vyživit a následně zase bude připraven k podání výkonu. Pokud se však vyčerpání a únava vyskytuje příliš často popř. není důsledkem výkonu, pak je nutné hledat příčinu jinde. V takovém případě jej můžeme brát jako signál, že buňky našeho těla nedostaly dostatek správných tzn. prospěšných živin či nebyla tělu dopřán dostatečný čas na regeneraci.
Vyčerpání – Psychosomatický popis
Pokud se únava dostavuje bez zjevné příčiny, může tento stav souviset s nedostatkem nebo ztrátou motivace. Může být také útěkem před tím, co nás tíží nebo co nám nedělá dobře.
Lidská bytost postižená vyčerpáním by si měla položit následující otázky:
- Nežádám od svého těla příliš?
- Nesnažím se utéci do práce či k jiné činnosti před emocemi, na které bych raději zapomněl/a?
- Cítím vůbec motivaci pokračovat v tom, co jsem začal/a?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec