• Vyčerpání

    Fotka unaveného muže

    Únava – vyčerpání

    Vyčerpání – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Na vyčerpání je možné se dívat jako na standardní fyziologický stav. Tzn. v reakci na zátěž se náš organismus vyčerpal a potřebuje si odpočinout, správně vyživit a následně zase bude připraven k podání výkonu. Pokud se však vyčerpání a únava vyskytuje  příliš často popř. není důsledkem výkonu, pak je nutné hledat příčinu jinde. V takovém případě jej můžeme brát jako signál, že buňky našeho těla nedostaly dostatek správných tzn. prospěšných živin či nebyla tělu dopřán dostatečný čas na regeneraci.

    Vyčerpání  Psychosomatický popis

    Pokud se únava dostavuje bez zjevné příčiny, může tento stav souviset s nedostatkem nebo ztrátou motivace. Může být také útěkem před tím, co nás tíží nebo co nám nedělá dobře.

    Lidská bytost postižená vyčerpáním by si měla položit následující otázky:

    1. Nežádám od svého těla příliš?
    2. Nesnažím se utéci do práce či k jiné činnosti před emocemi, na které bych raději zapomněl/a?
    3. Cítím vůbec motivaci pokračovat v tom, co jsem začal/a?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).