• Zánět kostní dřeně (Osteomyelitida)

    Kostní dřeň v dlouhých kostech

    Kostní dřeň v dlouhých kostech

    Zánět kostní dřeně (Osteomyelitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny

    Jedná se o onemocnění způsobené bakteriemi, často stafylokokem. Vzniká přímou infekcí (poraněním) nebo vzácněji krevním rozsevem z jiného infekčního ložiska. Akutní ZKD – průběh je charakterizován vysokou horečkou, celkovou schváceností a bolestmi v postižené kosti. Zánět se může kostí šířit a postihnout sousední kloub nebo se provalit na povrch. Chronický ZKD – probíhá dlouhodobě, příznaky nejsou tak bouřlivé, přetrvávající zánět v kosti však poškozuje nejen samu kost, ale má neblahé účinky na celý organismus.

    Zánět kostní dřeně (Osteomyelitida) – Psychosomatický popis

    Velmi často souvisí se skutečností, že nám někdo omezuje naši svobodu tzn. náš prostor a mi se za to na něj zlobíme.

    Lidská bytost postižena zánětem kostní dřeně by si měla položit následující otázky:

    1. Nezlobím se na někoho, kdo mi omezuje můj prostor?


    Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy

    Skleničky s ovocnými a zeleninovými šťávami Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme. Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.

    Obecná doporučení ke konzumaci šťáv:

    1. Při výběru konkrétní šťávy je nutné vzít v úvahu případné alergie konzumenta stejně jako neslučitelnost dílčích ingrediencí s jakoukoli jinou terapií tzn. například s užívanými léky
    2. Ideální je konzumovat čerstvě  vymačkané šťávy - tzn. do 15 min. od odšťavnění
    3. Doporučuji používat k výrobě šťáv ovoce a zeleninu v BIO kvalitě
    4. Pro přípravu šťávy doporučuji využít  pomaloběžný šnekový odšťavňovač. Je samozřejmě možné použít i odstředivý - v takové případě je však žádoucí zvýšit doporučené množství ingrediencí o 50%.
    5. Doporučené celkové denní množství ovocných a zeleninových šťáv je 1- 1,5 l
    6. Odstup o příjmu jiných potravin:
    • minimální odstup konzumace šťávy po jídle je 1 hod.
    • minimální odstup konzumace šťávy před jídlem je 30 min.

    Množství  ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí).

     

    karotkakarotka 500g
    karotka + celer + tuřínkarotka 250g
    celer 200g
    tuřín 50g
    karotka + červená řepa + okurkakarotka 300g
    červená řepa 100g
    okurka 100g
    karotka + pampeliška + tuřínkarotka 350g
    pampeliška 100g
    tuřín 100g
    karotka + špenátkarotka 300g
    špenát 200g


    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).