Zánět krčních mandlí (Tonzilitida)
Zánět krčních mandlí (Tonzilitida) – Popis z pohledu moderní/ západní medicíny
Akutní zánět se označuje jako angína. Chronický zánět bývá následkem jedné či více angín (obvykle ne zcela vyléčených), a může se stát zdrojem tzv. fokální infekce. Krypty při chronické t. často obsahují tzv. čepy tvořené zahuštěným hnisem.
Zánět krčních mandlí (Tonzilitida) – Psychosomatický popis
Zánět mandlí může být výrazem strachu smíšeného s hněvem, protože se nemůžeme vyjádřit před někým, kdo je pro nás autoritou. Může se jednat o rodiče, učitele, partnera nebo nadřízeného.
Lidská bytost postižena zánětem krčních mandlí by si měla položit následující otázky:
- Nehněvám se na někoho, kdo je pro mne autoritou a kdo mi nahání strach, který mne nenechá vyjádřit mé pocity?
- Nebojí se dítě někoho ze svého okolí?
Důvodem účinnosti čerstvě vymačkaných šťáv je vysoký obsah pro život nezbytných látek, kterými jsou zejména: vitamíny, minerály a hlavně enzymy. Enzymy jsou citlivé na teplotu vyšší než 45 °C a při teplotě 54 °C většina z nich zaniká. Z tohoto důvodu je není možné přijmout v jakékoli stravě, která byla tepelně upravena nad tuto hranici. Konzumací tohoto potravinového doplňku se riziku zániku enzymů úplně vyhneme.
Účinnost šťáv je umocněna faktem, že k jejich trávení dochází řádově rychleji než je tomu u pevné (tuhé) stravy. Efektivita trávení ovoce a zeleniny v pevném stavu je 17 % a trávení trvá 3-5 hodin. Odstraněním vlákniny a vypitím šťávy zvýšíme efektivitu trávení na 68 % a dobu trávení zkrátíme na 10-15 minut. Jinými slovy to znamená, že ze šťávy získáte až 68 % vitamínů, zatímco z celých plodů jen 17 %.
Obecná doporučení ke konzumaci šťáv: Množství ingrediencí na níže uvedených kartičkách odpovídá přípravě 1 porce šťávy - výsledné množství šťávy je pak přibližně 3 dcl (záleží samozřejmě na výtěžnosti konkrétních ingrediencí). Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).Doporučené čerstvé ovocné a zeleninové šťávy
O autorovi
Radek Moravec