Články přečtěte si o alternativní medicíně
  • 23 Kvě

    Olejový výplach úst

    olejDetoxikace úst pomocí olejového výplachu

    Stejně jako tomu bylo i u předchozích článků související s tématem detoxikace našich smyslových orgánů, je i olejový výplach úst zaměřen na zbavení těla škodlivin a jedů. Mlgání, jak se této proceduře dnes nejčastěji říká, má svou tradici již v ájurvédské medicíně, kde ji lékaři praktikovali již v 1. tisíciletí př. n. l. Novodobý název „MLGÁNÍ“ je spojován z 80. lety minulého století, kdy tento léčebný a očistný postup znovu připomněl MUDr. Fedor Karach.

    Výhodou této metody je její snadná aplikace a zařazení do našich každodenních rituálů. Zabere nám pouze několik minut denně (přibližně 12-18) a její účinky jsou mnohdy neuvěřitelné.

    Ústa z pohledu celostní medicíny

    V rámci celostní medicíny hrají ústa svou specifickou roli a to vzhledem ke skutečnosti, že jsou v přímém vztahu s některými orgány a orgánovými skupinami. Možná znáte z Tradiční čínské medicíny popř. z Ájurvédy diagnostiku dle jazyka. Na základě této diagnostiky terapeut zjišťuje kondici jednotlivých orgánů uložených v našem těle právě pohledem do pacientových úst.

    Princip fungování olejového výplachu

    Účinnost této metody je postavena na skutečnosti, že jedy a toxiny, které máme obsaženy v těle, se v prostoru ústní dutiny naváží právě na olej a společně s ním jsou následně odvedeny z těla a to pomocí prostého odplivnutí. Metoda vychází z toho, že do úst jsou toxiny přiváděny nejen z vnějšího prostředí, ale primárně z prostředí vnitřního. Z tohoto plyne, že metodu můžeme využít i pro léčení od úst vzdálených orgánů jako například ledvin, jater, tlustého střeva apod.

    Kdy uvažovat o aplikaci metody pomocí olejového výplachu úst?

    Olejový výplach je možné použít na jedné straně jako preventivní aktivitu, která nám pomůže zůstat zdraví a plní energie. Na straně druhé  je však primárně určena k řešení již existujících zdravotních obtíží. Dle lékařů a terapeutů z celého světa, kteří ji ve své praxi využívají, je možné pomocí této metody léčit např.:

    • problémy se zuby – kaz, uvolněné zuby, záněty dásní, zatížení amalgámem atd.,
    • bolesti hlavy a migrény,
    • oční problémy,
    • jaterní choroby,
    • ledvinové choroby,
    • lymfatické potíže,
    • trávicí potíže,
    • kožní potíže,
    • srdeční, cévní a oběhové potíže,
    • potíže pohybového aparátu,
    • oslabení imunity,
    • gynekologické a klimakterické obtíže,
    • virové a bakteriální infekce,
    • a další nedostatky v oblastech zdraví, kde tento účinný detoxikační postup může pomoci s odstraněním jedů a toxinů, které problémy způsobují.

    Kdy, jak často a jak dlouho výplach úst provádět?

    Denní doba

    Olejový výplach úst můžeme provádět v kteroukoli denní dobu. Ideální je však aplikovat metodu ihned ráno, jak vstaneme z postele. Před ranní aplikací nejíme a nepijeme. Důvodem je skutečnost, že velká část toxinů by se nám tímto počínáním dostala zpět do zažívacího traktu a to není žádoucí. Naším cílem je dostat tyto látky z těla ven. Pokud zvolíte více frekvencí popř. jinou denní dobu, je nutné výplach úst provádět vždy před jídlem.

    Frekvence tzn. jak často výplach provádět

    Toto záleží na závažnosti našeho onemocnění a skutečnosti, jak rychle se chceme zdravotních obtíží zbavit. Minimálně doporučuji aplikovat tuto metodu 1 x denně, maximálně pak 3 tzn. po probuzení, před obědem a před večeří. Při zvýšené frekvenci (3x denně) a správném provedení očistné kůry dojde k akceleraci léčebného procesu.

    Délka detoxikace pomocí výplachu úst

    Ukončení této terapie doporučuji jakmile jsou zdravotní obtíže vyřešeny tzn. došlo k opětovnému dosažení harmonie a organismus je v rovnováze.

    Co můžete po začátku aplikace očekávat?

    Ve většině případů jsem zaznamenal, že ihned po několika málo aplikacích začalo docházet ke zlepšení. Někdy se však stává, že v průběhu terapie dojde k dočasnému zhoršení. Takovou situaci vnímám jako velmi pozitivní a žádoucí. Tato „léčebná krize“ nám totiž ukazuje, že tělo nalezlo novou energii, s jejíž pomocí se snaží své problémy vyřešit tzn. nemoc ustupuje a organismus se uzdravuje. Toto přechodné zhoršení po krátké době odezní a to samozřejmě za pokračování terapie. Jinými slovy není žádného důvodu ve výplachu nepokračovat, ba naopak.

    Co budeme potřebovat?

    • Čajovou lžičku nebo škrabku na očistu jazyka.
    • Slunečnicový, sezamový nebo olivový za studena lisovaný olej – Je možné použít různé oleje a využít jejich vztah ke konkrétním problémovým orgánům. Toto je však lépe konzultovat s terapeutem, který se orientuje v této problematice.
    • Polévkovou lžíci na odměření oleje.

    Olejový výplach úst – postup

    1. Pokud používáte zubní protézu je nutné ji před začátkem procedury vyjmout.
    2. Nejprve očistíme jazyk připravenou čajovou lžičkou popř. škrabkou. Čištění provádějte nenásilně a jemně. Směr čištění je od kořene jazyka k jeho špičce.
    3. Po očištění jazyka odměříme jednu polévkovou lžíci oleje a vložíme olej do úst. Ústa (samozřejmě již bez lžičky:-)) neprodyšně uzavřeme (nikoli však křečovitě). Ústa jsou po celou dobu výplachu uzavřena.
    4. Chvíli olej bez pohybu v ústech vychutnávejte.
    5. Následně uvedeme olej v ústech do pohybu. Prvním krokem je žvýkání. Žvýkejte olej jako byste měli plnou pusu. Ideálně krouživým pohybem. Tím dojde k tomu, že se olej dostane do všech zákoutí Vaší ústní dutiny. Vše provádějte naprosto klidně a vědomě. Mé doporučení je provádět tento krok 3-5 min.
    6. Následuje krok sání, kdy olej přecezujete a protahujete skrze zuby. Mé doporučení je provádět tento krok 3-5 min.
    7. Posledním krokem je pohyb jazyka. Tento krok spočívá v tom, že kmitáte v ústní dutině jazykem nahoru a dolů následně ze strany na stranu. Mé doporučení je provádět tento krok 3-5 min.
    8. Pokud budete mít chuť můžete se k jakémukoli kroku (žvýkání, sání či pohyb jazyka) vrátit bez vlivu na pořadí –  nicméně nejprve je nutné pořadí dodržet.
    9. Brzy ucítíte změnu konzistence oleje v ústech. Nejprve bude řídnout, což je způsobeno přimícháním slin. Následně dojde k jeho zhuštění – to je velmi žádoucí okamžik, kdy došlo k navázání toxinů na olej. Následně se může konzistence i několikrát změnit, což je v pořádku.
    10. Olej rozhodně nepolykejte a nekloktejte. Po ukončení všech kroků jej vyplivněte a to nejlépe do toalety. Pokud byste měli možnost prozkoumat obsah tohoto vzorku pod mikroskopem asi byste se divili, jakou zoologickou zahradu byste objevili.
    11. Olej by měl mít po vyplivnutí bílou barvu, podobně jako mléko. Pokud je barva žlutá, trvalo vyplachování příliš krátce.
    12. Po vyplivnutí oleje si ústa několikrát důkladně vypláchněte vlažnou vodou a přibližně po 15 minutách si můžete vyčistit zuby popř. se najíst.

    Věřím, že Vám bude tento osvědčený postup k užitku.

    O autorovi

    Radek Moravec

    Poradce, terapeut a léčitel celostní medicíny. V rámci své praxe využívá účinků Autopatie, Detoxikace organismu a Dietetiky. Své poradny má v Praze a Běšinech (okres Klatovy).

16 komentářů

  • Michal
    23.5.2015 Odpovědět

    Zdravím,může se použít jakýkoliv olej nebo jsou nějaké specifické které se na to hodí lépe? Popřípadě nějakou značku co by ste doporučil? Děkuji

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, pro mlgání bez specifických obtíží (např. obecná detoxikace) je možné použít jakýkoli za studena lisovaný olej tzn. klidně slunečnicový či olivový. Při specifických obtížích je možné využít i oleje z jiných plodů, které mají ke konkrétnímu stavu co říci:-). Klidně napište, co konkrétně chcete mlgáním řešit a najdemem související olej. Krásné dny

  • Ivana
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, mám problém s candidou – na jazyku, po užívání kortikoidů. Již měsíc držím velmi přísnou dietu. Situace se pomalu zlepšuje – ale velmi pomalu. Jazyk již není celý bílý, má průhlednější povlak, intenzita se liší během dne. Jaký olej na kloktání byste mi doporučil?

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Ivano,
      s Candidou to bude komplikovanější. Její výskyt na jazyku nebude pravděpodobně výskytem primárním tzn. lokální řešení je pouze dočasné a tělo bude s touto kvasinkou bojovat někde jinde. Pravděpodobně došlo k přemnožení v tlustém střevě. Z tohoto důvodu doporučuji začít detoxem střev. Paralelně samozřejmě můžete pomoci mlgáním. V takovém případě doporučuji začít se zastudena lisovaným olejem ze slunečnice, ten by měl naprosto dostačovat. Můžete střídat s olivovým a sama vyhodnotit, na který reagujete lépe. Klidné dny

  • Iveta
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    Ráda bych se informovala jaký olej vy jste mi doporučil na občasné žaludeční potíže a trochu oslabenou imunitu a oslabený močový mechýř.
    Nemám škrabku na jazyk, tak postačuje jenom olej?
    Děkuji

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím Iveto, škrabku si doporučuji pořídit nebo alespoň očistit jazyk čajavou lžičkou. Na žaludek zkuste nejprve olivový olej, mohl by si poradit i s ostatními obtížemi, o kterých píšete. Pokud se však nic nezmění/nezměnilo, bude nutné hledat jinou cestu. Klidně se ozvěte. Klidné dny

  • Daniel
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den, poradíte mi prosím jaký druh oleje je vhodný pro zamezení zubnímu kazu?

    Předem děkuji,
    Daniel

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, Deniele, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat v tomto náročném období o dotazy na webu. Na tyto lokální obtíže bych doporučil slunečnicový nebo olivový olej. Péči o ústní dutinu můžete ještě vylepšit tím, že po večerním čištění zubů si před spením propláchnete ústa vodou s jedlou sodou, žímž na noc částečně zkorigujete pH v ústech a omezíte tak tvorbu zubního kazu. Obecně však asi bude potřeba pohlídat si a korigovat celkové pH ve Vašem organismu. Neb kažení zubů může mít v mém světě dvě základní příčiny: 1) nedostatečná ústní hygiena nebo 2) překyselený organismus. Klidné dny

  • Vláďa
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    A jaký názor mate na výplachy kokosovým olejem prosím? Nemám žádné potíže, jen prevence.
    Diky

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat o v tomto náročném období o dotazy na webu. Klidně dle Vaší chuti a preferencí vyzkoušejte i jiné oleje. Základní efekt je stejný, různé oleje mají však vazbu na jiné obtíže. Pokud se Vám však jedná o prevenci, sáhl bych po slunečnicovém nebo olivovém oleji a kokosový bych si nechal na konzumaci např. do ovocných salátů:-). Klidné dny

  • Romana
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    dnes ráno jsem vyzkoušela metodu převalování oleje v ústech. Použila jsem kokosový olej virgin. V dopoledních hodinách mě začala celkem silně bolet hlava v části čela, jakoby bych měla problémy s dutinami… Může to být spojeno s touto procedurou? Občas mívám problémy se zadní rýmou a mírnou, téměř zcela neznatelnou bolestí v oblasti čela, ale dnes to teda je celkem citelná bolest… Děkuji za Váš čas. Romana

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Srdečně Vás zdravím, Romano, omlouvám se za pozdní reakci, ale nestíhal jsem pečovat o v tomto náročném období o dotazy na webu. Pokud k takovéto reakci došlo ve stejný den a byla pro Vás neznámá/nová, pak tam pravděpodbně souvislost je. Jaký byl průběh v následujících dnech a týdnech? Jak se cítíte nyní? udu rád, když se ozvete. Klidné dny

  • Katka
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den,
    je možné , že k dočasnému zhoršení stavu dojde i po delší době, třeba po půl roce.. Upraví se stav ?

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den, rozumím tomu správně, že jste 6 měsíců pravidelně prováděl/a olejové výplachy a po půl roce došlo ke zhoršení? Pokud ano, pak tato reakce nebude pravděpodobně souviset s touto procedurou, ale s jinou příčinnou. Asi bych musel znát více detailů, abych Vám mohl více pomoc, klidně se ozvěte.

  • Radek Procházka
    23.5.2015 Odpovědět

    Dobrý den.
    Chtěl bych se vás zeptat, jaký olej použít v případě zánětu hrtanu? Pokud je to vhodné.
    Děkuji pěkně za odpověď a váš čas.
    S úctou Radek Procházka.

    • Radek Moravec
      23.5.2015 Odpovědět

      Dobrý den,

      začněte s olivovým olejem 2 x denně. Pokud po týdnu nenastane zlepšeni, ozvěte se.

      Klidné dny a brzké uzdraveni

Zanechat odpověď

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Novinky do e-mailu

Novinky do e-mailu

Připojte se k odběru našich novinek ať vám neuteče nic o alternativní medicíně.

Byl jste úspěšně přihlášen k odběru novinek :-)